MENIU

Leul se apreciază puternic în raport cu euro, în plină criză greacă și cu premier interimar

Leul s-a apreciat semnificativ în raport cu moneda euro, cursul oficial anunțat joi, 25 iunie, de Banca Națională coborând la 4,45 lei/euro. Dolarul, în schimb, a crescut ușor și a trecut de pragul de 3,99 lei.

CURS BNR. BNR a anunțat joi, 25 iunie, un curs de 4,4563 lei/euro, cea mai slabă cotație a monedei euro din ultimele trei săptămâni. 

Și francul elvețian a avut o depreciere puternică în raport cu leul joi, în contextul în care Banca Elveției se implică în devalorizarea monedei naționale.

BNR a anunțat un curs pentru franc de 4,2490 lei, față de valoarea de ieri de 4,28 lei. Dolarul a crescut la cursul oficial al Băncii Naționale și a trecut de pragul de 3,99 lei (3,9902 lei/dolar)

CURS BNR. Și miercuri BNR a anunțat un curs în scădere pentru euro, de 4,4727 lei, faţă de 4,4807 lei de marți. Leul s-a apreciat și în raport cu francul elvețian. BNR a anunțat un curs de 4,2821 lei pentru franc. Şi dolarul american şi-a oprit miercuri creşterea din ultimele zile, coborând la valoarea de 3,9889 lei.

Discuțiile pozitive de luni dintre Grecia și creditorii internaționali, purtate sub semnul speranței semnării unui acord de împrumut și-au arătat efectele și asupra monedelor din regiune la începutul săptămânii.

CURS BNR. Banca Națională a României a anunțat marţi un curs în scădere pentru euro, de 4,4807 lei, față de valoarea de 4,4830 lei de ieri.

CURS BNR. Dolarul, în schimb, s-a apreciat puternic marţi în raport cu leul, urcând de la cursul de la 3,9524 lei la 3,9898 lei.

După ce cursul euro-leu a "explodat" luni dimineață peste valoarea de 4,51 lei/euro pe piața interbancară, situația s-a redresat până la ora 13, când Banca Națională a anunțat un curs oficial pentru euro în scădere față de cel de vineri.

CURS BNR. Moneda euro a fost cotată luni la valoarea de 4,4830 lei, în scădere față de cotația de vineri, de 4,4881 lei.

CURS BNR. Dolarul american s-a depreciat și el în raport cu leul, ajungând la valoarea de 3,9524 lei. Și francul elvețian a avut o evoluție descendentă în raport cu leul, coborând ușor până la cotația de 4,2939 lei.

Se anunță vremuri grele pentru leu. Moneda euro se pregătește de o "evadare"

Banca Naţională a afişat, vineri, un curs de 4,4881 lei pentru un euro, o evoluţie nesemnificativă comparativ cu şedinţa precedentă.

Dolarul american a crescut cu trei bani, până la 3,9662 lei. Francul elveţian s-a scumpit, la rândul său, cu 0,79 bani, şi a ajuns la un curs oficial de 4,2977 lei.

Șeful guvernului grec Alexis Tsipras a venit cu un nou set de propuneri în vederea summit-ului de urgență de luni seară de la Bruxelles. Tsipras și-a prezentat telefonic oferta de ultimă oră președintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, cancelarului german Angela Merkel și președintelui francez François Hollande.

Noul set de propuneri este "o bază bună pentru a face un progres la summitul de luni", a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Martin Selmayr, potrivit Bloomberg.

Optimismul creat de noua șansă de a se ajunge la un acord în ceasul al 12-lea la reuniunea de urgență de luni seară de la Bruxelles s-a văzut deja pe piețele din Asia, unde euro s-a întărit luni dimineață, iar bursele au pornit în forță.

În absența unui acord până la finalul lunii iunie, Atena ar putea ajunge în incapacitatea de a-i plăti Fondului Monetar Internațional (FMI) o tranșă de circa 1,5 miliarde de euro în cadrul unui contract de creditare. 

Instabilitatea politică internă, dar mai ales perspectiva tot mai ameninţătoare a falimentului Greciei sunt argumentele cu care marii speculatori valutari pariază contra leului. 

Analiştii văd drum liber pentru cursul euro dincolo de 4,5 lei/euro. Piaţa va înregistra însă mari variaţii. Astfel, specialiştii se aşteaptă şi la coborâri mai jos de 4,45 lei/euro. 

CURS BNR. Leul nu s-a mai devalorizat la fel de dramatic miercuri, 17 iunie, pe piața interbancară, cum o făcuse cu o zi în urmă, când cursul urcase chiar peste valoarea de 4,49 lei/euro.

CURS BNR. Banca Naţională a României (BNR) a anunţat marți, 16 iunie, un curs de referinţă de 4,4894 lei/euro, 4,2832 lei/franc elveţian şi 3,9924 lei/dolar.

Euro a atins marți un nou maxim al ultimelor patru luni şi jumătate. Moneda europeană nu a mai atins o valoare atât de ridicată în faţa leului din 23 ianuarie 2015, când BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,4935 lei/euro.

CURS BNR. Ce spun oficialii BNR despre această apreciere fără precedent a Euro? Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale, a declarat pentru Realitatea TV că presiunea pe leu a fost pusă în special de "o săptămână politică tensionată" şi de blocajul din negocierile dintre Grecia şi creditorii internaţionali:

"Dacă comparăm cu începutul anului, nu putem vorbi de o depreciere. A fost o săptămână politică tensionată care s-a simţit, discuţiile tensionate cu Grecia se simt şi ele asupra monedele din regiune. Vorbim de deprecieri destul de mici chiar daca în lunile precedente nu am avut acele niveluri. Deprecierile de un procent sunt obişnuite, sunt aproape constant aceste deprecieri sau variaţii aşa că nu cred că e un motiv de îngrijorare", a spus Dan Suciu.

Potrivit acestuia, rezultatul negocierilor cu Grecia din zilele şi săptămânile viitoare se va răsfrânge asupra cursurilor valutare.

Mai multe articole despre:
curs valutar curs BNR