MENIU

Lemnele de foc s-au scumpit: oamenii sunt disperați! De frica facturilor, românii își cumpără sobe

Lemnele de foc s-au scumpit

Lovitură uriașă pentru românii care se încălzesc cu lemne. Acestea s-au scumpit extrem de mult, iar oamenii se plâng că nu mai fac faţă cheltuielilor. Cum nu pot sta fără căldură în casă la iarnă, cei mai mulți cumpără de pe acum, câte puțin. Și la orașe, românii renunță ușor-ușor la încălzirea centralizată și își montează sobe pe lemne.

„Din primavară le-am luat. Eu așa ma ocup. Le-am luat mai din timp. Să le strângem până la iarnă pentru ca altfel nu reușim. Cu banii pe care îi avem trebuie să începem așa câte o tonă, câte o tonă”, a explicat o localnică.

Pentru o tonă, o femeie a plătit 720 de lei. Ca să iasă din iarnă însă îi trebuie de 4 ori mai multe lemne. Iar dacă iarna va fi geroasă, char și mai mult.

„Ce sa facem... pensiile sunt mici, salariile mici, cu salariul minim de economie nu poți să te descurci. Consumăm 4 tone într-o iarnă”, a spus femeia.

După ce facturile la gaz și curent au explodat, acum și lemnul de foc s-a scumpit. De pildă, o familie care locuiește într-o casă mare, în zonă de munte, ajunge să plătească până la 7.500 de lei pe lemne, într-un sezon rece.

Potrivit datelor oficiale, în prezent, jumătate dintre gospodăriile din România se încălzesc cu sobe alimentate cu lemne, cele mai multe în mediul rural. 

Mai multe articole despre:
lemne iarna