MENIU

Legile puterii | Diana Șoșoacă, acuzații pentru Bogdan Aurescu: „În loc să ne bage în război cu vecinii, mai bine ajută cetățenii români”

Diana Șoșoacă îl acuză pe Bogdan Aurescu pentru conflictul cu Rusia Foto: INQUAM/George Călin

Diana Șoșoacă lansează critici dure la adresa lui Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, pentru poziția din conflictul cu Rusia. Senatoarea îl acuză că în loc „să ne bage în război cu vecinii, ar trebui să ajute cetățenii români” din străinătate, referindu-se la cazul familiei din Germania care a rămas fără cei șapte copii, luați de autoritățile germane și plasați la alte familii. Acuzațiile le-a făcut joi seară, în emisiunea „Legile puterii”, moderată de Alexandra Păcuraru.

Diana Șoșoacă spune că autoritățile române pot interveni în cazul cutremurător al familiei din Germania lăsate fără cei 7 copii, după ce fiul cel mare le-a spus profesorilor că părinții o bat pe sora cea mică. 

Senatoarea a explicat că „dacă ar fi fost români, atunci Ministerul de Externe, Ambasada sau Consulatul ar fi trebuit să intervină. (...)  Acum rămâne puterea ONG-urilor de acolo, a societății civile, de acolo și de la noi să intervină”, dar a precizat că „în Germania, dacă accepți cetățenia germană, nu mai ai voie să ai altă cetățenie. Deși am văzut că sunt și excepții. Sunt persoane importante din lumea politică, pentru unii se poate”.

„Cred ca aici, dl Aurescu (Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, n.red.), în loc să ne bage în război cu vecinii, ar trebui să încerce să ajute cetățenii români, chiar și pe cei ex-români, că poate ii readucem in România. Să ia atitudine în absolut toate cazurile, să discute la nivel guvernamental, pentru că foarte mulți români reclamă că li s-au furat efectiv copiii”, a comentat Diana Șoșoacă legat și de cazul recent al expulzării unui oficial de la Ambasada Rusiei pentru spionaj, precum și de poziția oficială privind conflictul provocat de Rusia la granițele Ucrainei. Senatoarea s-a remarcat printr-o poziție pro-Rusia și la începutul lunii aprilie, când și-a cerut scuze public Ambasadei Rusiei după ce un grup de manifestanți anti-restricții au protestat acolo pentru masacrul de la Fântâna Albă. 

Senatoarea a vorbit despre creșterea numărului de cazuri de acest fel: „Există o mafie la nivel internațional. Din ce în ce mai multe cazuri ajung la mine, am mailuri, al meu personal, cel de avocat, de la Senat, sunt pline de atenționări ale unor părinți cărora li s-au luat copiii, românii. Nici macar nu-s acasă, se iau de la școală direct, fără să fie înștiințați”.

Diana Șoșoacă a criticat în continuare, joi seară, și faptul că MAE nu ajută românii plecați, prin misiunile diplomatice: „Sunt oameni care nu știu la ce ușă să bată. Din păcate, când ajungi la ambasadă te rogi la Dumnezeu să-ți dea măcar o persoană care să te ajute, în condițiile în care este o obligație. Că de-aia te duci la post, nu să-ți cumperi nu știu ce, nu să ai nu știu ce avantaje. Nu, te duci la post ca să ajuți românii de acolo”.

Senatoarea a lansat acuzații către actuala Putere, în special USR și PNL.

„Este societatea pe care acest guvern, în special USR, PNL, și îmi pare rău că, desi au cei mai buni profesionisti, și UDMR, lăsând la o parte disensiunile pe care le avem cu Ardealul. Sunt uimită că UDMR se află în această monstruoasă coaliție... (...) ne duc catre acest viitor. Incotro? Nu vom mai avea proprietate, nu vom mai avea copiii noștri”, a mai spus Șoșoacă, joi seară, la „Legile puterii”.

A revenit și la acuzațiile vechi privind suspendarea drepturilor cetățenești din timpul stării de urgență de anul trecut după izbucnirea epidemiei de COVID-19.

Senatoarea a declarat că prin „decretul prezidential 195/2020 pentru instituirea stării de urgență, ce drepturi erau suspendate: dreptul de proprietate. În momentul in care nu mai ai nevoie de mandat să intri în casa mea, și intri cu forța, tu poți să faci ce vrei, îmi iei copiii, ce am nevoie, mă legi și gata”.