MENIU

LEGILE PUTERII | Ciprian Dobre (PNL): „Investiția în educație va aduce bunăstare și locuri de muncă bine plătite"

Sursa foto: Facebook

Ciprian Dobre, vicepreședinte PNL, invitat la emisiunea „Legile Puterii” a precizat, joi seară, că cea mai bună investiție a statului este în educație. În plus, acesta a subliniat că „investiția în educație va aduce bunăstare și locuri de muncă bine plătite".

„Nu se poate face absolut nimic fără a se face un studiu. Cred că niciodată nu mai vrem să ajungem la vremurile acelea în care cineva arăta cu mâna pe unde trebuie să treacă șoseaua și a doua zi oamenii se apucau să sape. Cred că, până la urma, consultanța a devenit un rău necesar. PNRR este bătut în cuie și cred că niciunul dintre partidele politice nu trebuie să se substituie altor organisme care sunt plătite din banii de la buget tocmai cu scopul de a frâna aceste lucruri și nici noi nu trebuie să devenim portavocea acestor organisme care au cu totul și cu totul alt rol stradal decât poate noi avem sau instituție de care aparținem sau nu.

Nici astăzi pensiile mici nu sunt impozitate, ci de la un anumit prag în sus sunt impozitate. Cred ca în ceea ce privește acele compensații, ele trebuie gândite. Avem un act normativ prin care se compensează aceste prețuri. Pe viitor, cred că cea mai bună investiție este în educație, pentru că vom avea generații educate și nu în stadiul în care este prezentat azi un grad foarte mare de analfabetism funcțional. Investiția în educație va aduce bunăstare și va aduce locuri de muncă bine plătite și profesional bine pregătit și ajuns în retragere la pensie, care să aibă economii care să permită un trai decent.

Copiii vor ajunge să nu depindă de sistemul social al unui stat și de capacitatea politicienilor de a face față provocărilor de acest tip. Dacă vom avea generații educate, ei vor ști să aibă grijă de ei, să își planifice și să își ocrotească viitorul. Cred că datoria noastră, a politicienilor de astăzi, este să fim datori, în primul rând, și îngrijorați de aceste lucruri, dar mai cu seamă de faptul că se erodează în fiecare zi educația și nivelul de educație al copiilor noștri. Cred că este cea mai mare datorie pe care o avem față de generațiile care vin: să asigurăm viitorul acestei țări printr-o mult mai bună, mai atentă educație a generațiilor tinere.

Poate că nu ar trebui să ne luăm angajamente că ar trebui să triplăm nu știu ce sume de prin orfelinate. Ar trebui să ne asumăm o promisiune legată de găsirea altor metode de creștere a acestor copii, nu neapărat de orfelinate și să dam bani mai mulți. Sunt multe metode.

Avem o problemă mare la legea adopției, care pune niște condiții cel puțin ciudate. România este oarecum sigmatizată sau simte niște reculuri ale legii vechi a adopției, dar am înăsprit mult prea tare condițiile de adopție, făcând imposibil o adopție normală, firească”, a afirmat Ciprian Dobre, vicepreședinte PNL, la Realitatea PLUS.

Mai multe articole despre: