MENIU

Legea dării în plată: Băncile vor plăti şi datoriile la întreţinere şi facturile restante

<p>Datorii la &icirc;ntreţinere</p>

Reprezentanţii băncilor critică un nou aspect al legii dării în plată: băncile ar rămâne pe cap inclusiv cu datoriile la întreţinere şi facturile restante ale datornicului care renunţă la casă.

Directorul Direcţiei Juridice din Raiffeisen Bank, Daniel Nicolaescu susţine că actuala formă a legii dării în plată vine în contradicvţie cu alte prevederi legale, respectiv dreptul general de gaj al creditorului asupra întregii averi a debitorului, prevăzut în Codul Civil.

Potrivit acestui drept, orice creditor (asociaţiile de proprietari, băncile care au dat credite pentru bunuri de consum, furnizorii de utilităţi) se poate îndrepta asupra tuturor bunurilor aflate în posesia debitorului, inclusiv asupra imobilului deţinut de acesta.

Dacă executarea silită a imobilului nu este suficientă pentru a acoperi datoriile, creditorii se pot îndrepta spre alte bunuri din averea debitorului, potrivit Codului Civil, după cum precizează Daniel Nicolaescu.

"Legea dării în plată neagă tocmai acest drept pe care îl are orice alt creditor introducând un element de discriminare al băncilor", precizeză Nicolaescu. În concluzie, băncile vor prelua şi datoriile de care este grevat imobilul, legea dării în plată nespecificând nimic despre acest lucru, scrie Economica.net.

Mai multe articole despre:
darea în plată legea dării în plată