MENIU

Legea care îi obligă pe români să își întrețină părinții. Proiect controversat al PSD

Un număr de 77 de deputați și senatori, marea majoritate de la PSD, vor să promulge „Legea recunoștinței între generații", care îi obligă pe români să-și susțină financiar părinții aflați în nevoie.

Proiectul a fost depus la Camera Deputaților în data de 27 iunie, iar pe 1 iulie a fost prezentat în Biroul Permanent și înaintat la Senat, potrivit Libertatea.ro. Inițiatorii susțin în nota de fundamentare că noul Cod Civil prevede deja pensia de întreținere, dar nu există o prevedere expresă care să oblige la întreținerea părinților.

Aceasta putea fi obținută doar prin decizie judecătorească. Între semnatarii săi se află Marius Budăi – actualul ministru al muncii, Nicolae Bădălău – actualul ministru al economiei, predecesorul său, Dănuț Andrușcă, dar și Eugen Nicolicea sau Florin Iordache.

Articolul 7 din acest proiect se numește "obligațiile copiilor majori de a-și întreține părinții". Alineatul al doilea din acesta introduce obligativitatea copiilor apți de muncă de a-și întreține "părinții inapți de muncă, aflați în dificultate, necesitând sprijin material".

Cuantumul pensiei de întreținere se stabilește de către instanță, "ținându-se cont de starea materială și familială a părinților și a copiilor, precum și de alte împrejurări relevante".

Mai multe articole despre:
întreținerea părinților