MENIU

Bullying-ul, interzis în școli prin lege

Legea bullying-ului

Violența psihologică sau bullying-ul, cum i se spune peste ocean, va fi interzisă prin lege în școli. Porecle, simple tachinări sau insulte, toate ar putea reprezenta o formă de agresiune, dacă minorul se simte amenințat. Aproape jumătate dintre copiii din țara noastră au fost într-un un moment sau altul victime ale violenței psihologice.

Radu are acum 26 de ani și încă își amintește o altercație din liceu.

”Acum mai bine de 10 ani, ca toți copii de la școală și la exista bătăușul clasei, gașca șmecheră. La acel nivel de vârstă, aceasta este tendința de abuz de putere. Când retrăiesc astfel de momente, simt furie. E cumva tendința de a te răzbuna, dar e doar o reacție de moment”, a sus acesta.


”L-a afecatat și în acea perioadă, dar și pe viitor. Și în prezent el incă lucrează la repercusiunile acelei situații. Probabil că aceasta lege l-ar fi ajutat”, spune Keren Rosner, psiholog.

Legea care interzice violența psihologică în școli a fost adoptată în Parlament.

Aproape jumătate dintre copiii României au fost la un moment dat victime ale bullyingul-ui. Pentru prima dată, acestui termen i s-a atribuit o definiție prin lege. Astfel, nu vor mai fi permise îmbrâncelile, tachinările sau chiar poreclele, dacă elevul se simte amenințat în vreun fel.

La fel de grav este și faptul că bullying-ul funcționează printr-un efect de boomerang.

Pe lângă definirea fenomenului, legea dezbate și prevenirea violenței prin asistență psihologică. Pentru a fi pusă în aplicare, legea trebuie să primească avizul președintelui și să fie publicată în Monitorul Oficial.