MENIU

Lege ca în filmele SF: gânditorii planetei vor să interzică furtul de gânduri

Inteligența artificială a ajuns deja la stadiul în care poate citi gândurile oamenilor. În acest context, se pune problema existenței unei legi, care chiar dacă pare de domeniul SF, ne-ar putea apăra în viitor de furtul intelectual.

Cercetătorii Marcello Ienca și Roberto Andorno sunt de părere că progresele rapide din domeniul neurotehnologiei au creat, pe de-o parte, oportunități pentru medicina modernă, dar au și riscul de a crea o serie de provocări importante pentru intimitatea personală.

În acest sens, bioeticiștii au realizat un eseu care a fost publicat în jurnalul Life Sciences, Society and Policy, prin intermediul căruia avertizează că folosirea greșită a neurotehnologiei poate amenința integritatea gândurilor noastre.

Aceștia vorbesc despre un răspuns la posibilitățile neurotehnologice care apar în prezent, arătând că dreptul la integritate mentală nu trebuie să se rezume doar la protecția împotriva bolilor sau a evenimentelor traumatice. Protecția ar trebui asigurată și împotriva intruziunii neautorizate în mintea unei persoane, mai ales dacă astfel de acțiuni au ca rezultat daune fizice sau mentale.

Ce ar trebui să cuprindă legea împotriva furtului de gânduri

Potrivit cercetătorilor Marcello Ienca și Roberto Andorno legea ar trebui să cuprindă patru noi drepturi ale omului: dreptul la intimitate mentală, dreptul la integritate mentală, dreptul la libertate cognitivă și dreptul la continuitate psihologică. Astfel, asemenea legi ar putea fi folosite pentru a preveni acțiuni de citire sau stimulare a creierelor persoanelor fără acordul acestora.

„Chiar dacă temerile par ușor nefondate, ar putea fi foarte binevenite. În 2016, armata SUA a testat cu succes stimularea electrică a creierului pentru îmbunătățirea performanțelor soldaților în situații de stres", au declarat cercetătorii.

De asemenea, un caz asemănător s-a petrecut și în anul 2011 atunci când cercetătorii de la Unviersity of California au folosit scanări ale creierului pentru a recrea scene din filme pe care participanții la proiect le văzuseră deja. Așadar, o lege împotriva furtului de gânduri ar fi binevenită.

Sursa

Mai multe articole despre:
lege inteligenta artificiala furt de ganduri