MENIU

Legătura dintre mâncare și sănătatea psihică. Alimentele de care creierul are nevoie

Creierul funcţionează fără pauză. Are grijă de memorie, locomoţie, respiraţie, bătăile inimii şi organele de simţ. Munceşte din greu 24 de ore din 7 zile, chiar şi când dormi. Asta inseamna ca are nevoie constant de combustibil.

Energia vine din hrană, iar ce se află în interiorul hranei face diferenţa. Ceea ce mănânci afectează direct structura, funcţionarea creierului şi dispoziţia psihică. Unul dintre bloggerii portalului de sănătate al Universităţii Harvard compară creierul cu o maşină de lux cre funcţionează mai bine dacă primeşte carburant premium.

Hrana care conţine vitamine, minerale şi substanţe care distrug toxinele protejează creierul de stresul oxidativ, adică o sumă de deşeuri care deteriorează celulele şi sunt produse atunci când organismul foloseşte oxigen. Tot ca o maşină scumpă, creierul poate suferi dacă primeşte hrană proastă. De exemplu, mâncare procesată.

Dacă toxinele ajung în creier are puţine şanse să scape de ele. Numeroase studii leagă dietele bogate în zahăr rafinat de funcţionarea defectuoasă a creierului. Se poate ajunge la agravarea unor tulburări de dispoziţie, chiar la depresie, deoarece radicalii liberi şi celulele inflamatoare circulă într-un spaţiu închis şi deteriorează ţesutul cerebral.

Mulţi ani, psihiatria a ignorat relaţia dintre hrană şi spirit. Acum este un domeniu care a luat un avânt considerabil, ajungându-se la dovezi ale impactului bacteriilor din intestin asupra gândirii. V-am spus, cu altă ocazie, că multe studii afirmă că 75 la sută din serotonină, hormonul fericirii, este generat în intestinul subţire. Universitatea Harvard spune însă că în tractul gastrointestinal se produce chiar 95% din serotonină. Cum intestinele găzduiesc şi sute de milioane de neuroni, aceştia influenţează şi emoţiile.

 

Funcţionarea neuronilor depinde de bacteriile bune din intestin, de probiotice. Ele protejează mucoasa şi funcţionează ca o barieră împotriva toxinelor și a bacteriilor "rele", îmbunătăţesc absorbţia nutrientilor şi activeaza caile neuronale dintre creier şi intestin. Studiile au aratat ca la oamenii care consumă probiotice, nivelul de anxietate, stresul şi nivelul de speranţă cresc.

Acelaşi efect îl au dietele mediteraneană şi japoneza, care scad riscul de depresie cu o treime. Vorbim aici de legume, fructe, cereale neprelucrate, pește și fructe de mare, de foarte puţină carne şi produse lactate. Poţi verifica singur: renunţă 3 săptămâni la alimente procesate şi zahăr, mănâncă alimente fermentate, precum murături, elimină laptele, iar pe urmă reintrodu-le în alimentaţie şi scrie-ne cum te simţi!

Mai multe articole despre:
sănătate creier fresh refresh