MENIU

Lecţiile de muzică au beneficii majore asupra dezvoltării copiilor şi tinerilor

<p>Lecţiile de muzică au beneficii majore asupra dezvoltării copiilor şi tinerilor</p>

Conform unui nou studiu care investigheză efectele învăţatului unui instrument asupra dezvoltării creierului, s-a ajuns la concluzia că lecţiile de muzică nu numai că ajută copiii să îşi dezvolte abilităţile motrice, lucru foarte important, mai ales pentru cei mici, dar ajută şi la dezvoltarea maturităţii comportamentale şi emoţionale. Şcoala de Muzică Boem Club, cea mai mare şcoală privată din ţară, cu 3 sedii în 3 zone importante din Capitală, şi o echipă de peste 35 de profesori absolvenţi de Conservator, te aşteaptă indiferent de vârstă şi nivelul de cunoştinţe muzicale să intri în atmosfera boemă şi să înveţi să cânţi cu vocea sau la unul dintre următoarele instrumente: pian, vioara, chitară, violoncel, tobe, saxofon, clarinet. Vedeta Realitatea TV Alexandra Păcuraru susţine cursurile Şcolii de Muzică Boem Club.

Astfel, cercetătorii care au lucrat la realizarea acestui studiu, au analizat 232 de radiografii ale creierului unor copii sănătoşi, cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani, căutând în mod special indicii care duc la dezvoltarea creierului la copiii care cântă la un instrument. S-a ajuns la concluzia că învăţarea unui instrument a accelerat dezvoltarea abilităţilor de atenţie, control emoţional şi anxios.

Iată şi alte beneficii ale studierii unui instrument:

Muzica creşte capacitatea de memorare

Elevii de la şcoli şi licee de muzică au arătat semne de îmbunătăţire ale memoriei. Aceasta este o calitate importantă pentru tineri, pentru a avea realizări academice.

Muzica antrenează perseverenţa

Studierea unui instrument, oricare ar fi acesta, presupune o investiţie importantă de timp şi efort. Astfel, perseverenţa şi răbdarea sunt antrenate intens, două calităţi extrem de importante pentru obţinerea succesului în viaţă. Canalizarea creierului în această direcţie înseamnă perfecţionarea acestor atribute

Muzica îmbunătăţeşte capacităţile cognitive.

Este dovedit că tinerii şi copiii care fac muzică au abilităţi de învăţare mai ridicate.

Muzica îmbunătăţeşte capacitatea de management al timpului şi abilităţile organizatorice

Copiii şi tinerii trebuie să se organizeze pentru a ajunge la cursuri şi repetiţii de trupă, deci să-şi aranjeze orarul pentru a pregăti cântecele pentru lecţii. De asemenea trebuie să îşi aducă aminte să aducă echipamentul necesar la lecţii şi la orele de trupă. Acest lucru ajută copilul în a-şi dezvoltă abilităţi de viaţă de bază.

Muzica dezvoltă abilităţile de lucru în echipă

Muzica îmbunătăţeşte abilităţile de lucru în echipă ale unui copil, mai ales când acesta este membru al unei trupe sau al altui tip de ansamblu. Ca în orice altă activitate de echipă, fiecare membru are un rol de jucat. Toţi membrii sunt importanţi şi trebuie să înveţe să lucreze într-o echipă-cântatul împreună ne aduce împreună. Un studiu realizat pe aproape o mie de elevi finlandezi care au participat la cursuri de muzică extinse, a descoperit faptul că elevii au indicat un grad de satisfacţie mai mare la şcoală la aproape orice materie, chiar şi la cele care nu au  legătură cu orele de muzică în sine. (Eerola & Eerola, 2013)

Muzica este matematică

Muzica este bazată ritmic pe sudiviziunile timpului în fracţiuni, pe care copiii trebuie să le execute instantaneu în timp ce cântă la instrumentul lor. Acest lucru dezvoltă abilităţile lor matematice.

Muzica este o limbă străină

Majoritatea termenilor muzicali folosiţi de-a lungul unei piese muzicale sunt ori italieneşti, nemţeşti sau franţuzeşti. Notaţiile muzicale sunt o formă foarte dezvoltată de stenografie care foloseşte simboluri pentru a reprezenta idei. Astfel, se crede că muzica este cea mai completă şi universală limbă.

Muzica este istorie

Muzica reflectă, de obicei, mediul şi timpul creaţiei. Copiii învaţă o varietate de tipuri de muzică, incluzând cântece folk şi cântece din culturi şi timpuri variate.

Muzica este educaţie fizică

Pentru a învăţa să cânţi la un intrument este necesară coordonarea degetelor, mâinilor, braţelor, obrajilor şi muşchilor faciali în afara controlului extraordinar al diafragmei, spatelui, stomacului şi muşchilor pieptului. Toate acestea conduc la o dezvoltare a abilităţilor atletice.

Alte beneficii asupra sănătăţii
A învăţa să cânţi la un instrument de suflat poate ajuta la problemele respiratorii, cum ar fi astmul, deoarece se dezvoltă plămânii în momentul în care înveţi să cânţi la aceste tipuri de instrumente. Muzica poate ajuta la gestionarea stresului şi anxietăţii asociate cu un tratament pentru bolile cardiace coronariene. Analiza unui număr de 23 de studii ce a cuprins aproximativ 1.500 de pacienţi a descoperit faptul că ascultarea muzicii a redus ritmul cardiac, tensiunea arterială şi anxietatea în cazul pacienţilor cu boli de inimă. (Bradt & Dileo, 2009).

Alte beneficii includ:
Studierea unui instrument muzical este o activitate care induce o stare de relaxare şi calm şi permite eliberarea de emoţiile negative. De aceea, cântatul la un instrument este şi o terapie utilizată în psihoterapie, inclusiv în tratamentul pentru autism, depresie şi alte tulburări psihice.

Unde poţi învăţa să cânţi la un instrument în Bucureşti:
Şcoala de Muzică Boem Club, cea mai mare şcoală privată din ţară, cu 3 sedii în 3 zone importante din Capitală, şi o echipă de peste 35 de profesori absolvenţi de Conservator, te aşteaptă indiferent de vârstă şi nivelul de cunoştinţe muzicale, de luni până duminică, să intri în atmosfera boemă şi să înveţi să cânţi cu vocea sau la unul dintre următoarele instrumente: pian, vioara, chitară, violoncel, tobe, saxofon, clarinet.

Mai multe articole despre:
Alexandra Pacuraru lecţii de muzică