MENIU

Le Figaro: Din celulă, Dragnea priveşte victoria lui Kovesi

Din celula sa, Liviu Dragnea va privi victoria la Bruxelles a rivalei sale, Laura Codruţa Kovesi, scrie cotidianul Le Figaro, în ediţia tipărită de vineri, într-un articol dedicat fostei şefe DNA, după ce Parlamentul European şi-a reafirmat, joi. "sprijinului deplin pentru Laura Codruţa Kovesi ca procuror șef european”. 

"Justiţia a ieşit învingătoare, iar statul de drept consolidta de democraţiile occidentale a prevalat, aceasta este semnificaţia viitoarei numiri a româncei Laura Kövesi în postul nou creat de procuror şef european", scrie Le Figaro.

Cât despre fostul rival al lui Kovesi, ex-liderul PSD Liviu Dragnea, jurnaliştii francezi notează că aceasta "va privi din celula sa victoria bruxelleză a rivalei sale. Şeful PSD, partidul social-democat urmaş al PCR, a lansat ofensiva împotriva fostei procuroare anticorupţie încă din 2016, după ce partidul său a câştigat alegerile."

"Condamnat pentru fraudă electorală, fapt care nu i-a permis să preia conducerea Guvernului, Dragnea avea pe rol un al doilea proces, dosarul angajărilor fictive. De aici și graba sa de a reforma justiția", scrie Le Figaro, amintind şi despre uriaşele proteste din iarna lui 2017, când sute de mii de oameni au scnadat în Piaţa Victoriei numele lui Kovesi.

„KO-ul împotriva politicienilor corupți urma să fie pronunțat atunci când PSD-ul lui Liviu Dragnea a decis să schimbe regulile. Prin legi și ordonanțe, a modificat Codurile penale, statutul magistraților, a reluat controlul asupra carierelor magistraților și anchetelor disciplinare. Așa a fost revocată Kovesi de la DNA, apoi suspectată de „abuz de putere, corupție și mărturie mincinoasă”, dar aceste acuzații mincinoase au fost ridicate”, mai notează lLe Figaro. 

Soarta Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European ar putea fi decisă săptămâna viitoare, când sunt posibile noi negocieri. Ieri, noul Parlament European a anunțat că o susține pe Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-şef, la fel cum a făcut și vechiul for, în primăvară. Consiliul Uniunii Europene l-a preferat însă pe candidatului francez.

Mai multe articole despre:
DNA Kovesi Dragnea