MENIU

Lavinia Șandru, premiată de un liceu vechi de 234 de ani – Colegiul Național Bănățean

<p>Lavinia Șandru, premiată de un liceu vechi de 234 de ani &ndash; Colegiul Național Bănățean</p>
<p>Lavinia Șandru, premiată de un liceu vechi de 234 de ani &ndash; Colegiul Național Bănățean</p>
<p>Lavinia Șandru, premiată de un liceu vechi de 234 de ani &ndash; Colegiul Național Bănățean</p>
<p>Lavinia Șandru, premiată de un liceu vechi de 234 de ani &ndash; Colegiul Național Bănățean</p>
<p>Lavinia Șandru, premiată de un liceu vechi de 234 de ani &ndash; Colegiul Național Bănățean</p>

Deși ar putea părea doar epicentrul cutremurului politic, fiind orașul premierului care se opune, zilele acestea, puciului din partea propriului său partid, Timișoara trăiește și altfel decât politic: verde, artistic și cultural. Festivalul Internațional de Film Ecologist, un program socio-cultural și educativ non-formal, este, în acest an, și un eveniment itinerant, depășind limitele Capitalei.

După Bistrița Năsăud, în perioada 15 – 17 iunie, ECO FEST TOUR s-a oprit la Timișoara, urmând ca, în perioada 26 – 27 iunie, să ajungă la Suceava. Finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și susținut de autorități locale, precum și de parteneri privați ai Asociației Inițiativa Ecologistă Europeană, programul propune tinerei generații respectul pentru mediu căpătat prin intermediul artei și culturii.

Ionuț Vulpescu, ministrul Culturii, privește acest festival ”ca pe o formă de educație non-formală, prin care filmul, dar și alte activități culturale, sunt folosite pentru a preda o lecție pe care fiecare dintre noi ar trebui să o cunoaștem, prin care sunt aduse în atenție probleme majore de mediu cu care ne confruntăm și pe care, din păcate, unii dintre noi aleg să le ignore”.

Timp de două zile, elevii prestigiosului Colegiu Național Bănățean , înființat în anul 1773 și care a aparținut ordinului catolic Surorile ”Notre Dame”, au prezentat în cadrul ECO FEST TOUR proiecte ecologiste demonstrând nu doar talent, ci și idei de protejare a mediului pe care, cu greu, le-ai putea asocia unor copii. Proiectele au fost prezentate în cadrul workshopului susținut de realizatoarea Realitatea TV Lavinia Șandru, cunoscută ca fiind deosebit de implicată în politicile de mediu.

”Cei care gândesc sistemele planetare de protecție a mediului își pun problema într-un mod asemănător unor atentate cu multe victime, dar comise la adresa naturii. Pe bună dreptate, căci a tăia irațional păduri e ca și când ai pune detona o bombă de mare putere. Urmarea, și a unei acțiuni, și a celeilalte, este uciderea oamenilor. Diferența? Atentatele la adresa naturii sunt ireversibile, iar impactul imens”, a spus Lavinia Șandru, în cadrul atelierului de educație ecologistă non-formală pe care l-a susținut. Ea a primit din partea directorului Colegiului Național Bănățean o diplomă de onoare în cadrul festivității organizate la sfârșitul anului școlar pentru premierea celor mai buni elevi, la umbra unor platani plantați în curtea Colegiului de către împăratul Franz Joseph I al Austriei.

Pe lângă workshopul de educație media, susținut de fostul membru CNA Narcisa Iorga, în care elevii au discutat liber despre ”toxicitatea” anumitor tipuri de emisiuni tv, ECO FEST TOUR a oferit gratuit vizionarea a patru filme noi, cu tematică ecologistă, artistice și documentare, selectate special de către directorul artistic Vladimir Marin. Acesta apreciază că ”valorificând relația interactivă dintre tineri, copii și diferitele modalități de expresie ale artei (pictură, muzică desen, fotografie, film etc.), ECO FEST TOUR își propune ca înțelegerea problematicii complexe a meiului și ecologiei să se reflecte în inițiative și fapte concrete, specifice fiecărei categorii de vîrstă”.

ECO FEST TOUR s-a încheiat cu un spectacol extraordinar de muzică folk oferit de artiștii Andrei Păunescu, Valentin Moldovan, Cristian Buică, Vasile Mardare, Ionel Tănase și Claudiu Popa, realizator Realitatea TV. Artiștii plastici Mariana Pachis și Mihai Pînzaru PIM au desenat, în linii curbe, o realitate pe care ne-am dori să o putem trăi zi de zi: calmă, frumoasă și optimistă.

Programul ECO FEST TOUR Timișoara a avut ca parteneri Consiliul Județean Timiș, Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, Colegiul Național Bănățean, La Renaissance, Aur’a, Angelis, Delpack Hotel, Mc Donald’s.

Mai multe articole despre:
Lavinia Şandru ECO FEST TOUR