MENIU

Lanț uman de demonstranți leagă Ankara de Istanbul. Protestatarii se opun politicilor lui Erdogan

Sute de protestatari au creat un lanț uman între Ankara și Istanbul, sfidând căldura sufocantă, cerând „Dreptate!” – cuvânt scris pe trocourile purtate de fiecare participant la protest - și manifestând împotriva degradării democrației din Turcia.

În cea de-a 19-a zi a marșului, în care participanții au străbătut o distanță de circa 450 de kilometri de-a lungul principalelor drumuri dintre cele două mari orașe, capitala Ankara și centrul economic și cultural, Istanbul.

Mișcarea a început atunci când Enis Berberoglu, un deputat din Partidul Popular Republican (CHP), a fost arestat sub acuzația de desecretizare a informațiilor, expunând faptul că guvernul de la Ankara înarmează juhadiștii din Siria - acuzații pe care deputatul le neagă.

Inițiativa s-a tranforma într-o mișcare mult mai amplă împotriva ceea ce participanții consideră o „eroziune a democrației cauzată de președintele Recep Tayyip Erdogan”, citează BBC.

„Nu suntem fericiți la noi în țară, ne-am pierdut speranța”, declară o protestatară în vârstă de 70 de ani, care, întrebată ce este în neregulă cu Turcia, aceasta a răspuns: „Președintele Erdogan. Atât.”

În încercarea eșuată de lovitură de stat din iulie 2016, soldații au bombardat clădirile guvernamentale și au trecut cu tancurile peste civili, ucigând mai mult de 260 de oameni.

De atunci, peste 50.000 de persoane, multe având funcții guvernamentale, au fost arestate și 140.000 au fost suspendate din funcții.