MENIU

La vot: gratuitate şcolară pentru copiii profesorilor şi clase cu număr mic de elevi în zone izolate

Deputații din Comisia pentru Învățământ au votat, marţi, proiectul de lege prin care copiii angajaţilor din sistemul educaţional să fie scutiți de la plata taxelor de înscriere la universități, să beneficieze de gratuitate în cămine și internate și proiectul care permite înfiinţarea claselor cu un număr mai mic de elevi în zonele izolate geografic pentru a combate abandonul şcolar, informează deputatul PNL Raluca Turcan.

“Astăzi am demonstrat că drepturile copiilor la educație sunt mai presus de apartenența politică. Comisia pentru Învățământ din Camera Deputaților a votat în unanimitate două proiecte de lege importante pentru întreg sistemul educațional”, a declarat Raluca Turcan.

Primul proiect  prevede ca toți copiii cadrelor didactice, ai cadrelor didactice auxiliare sau pensionare, chiar şi copiii orfani ai căror părinți au lucrat în sistemul educațional să fie scutiți de la plata taxelor de înscriere la concursurile de admitere în universități şi să beneficieze de gratuitate în cămine și internate.

Cea de-a doua propunere vine în sprijinul școlilor și al copiilor din zonele izolate unde se va permite formarea grupelor şi a claselor chiar dacă numărul elevilor este sub efectiv.

“În acest moment copiii din aceste zone abandonează şcoala din cauza faptului că cea mai apropiată şcoală se află la zeci de kilometri, iar transportul acestor copii nu poate fi asigurat de către autoritățile locale. În momentul în care am inițiat această inițiativă legislativă am urmărit sutele de elevi care nu merg la şcoală în zone izolate precum Delta Dunării, în zonele montane sau alte localităţi izolate geografic în care sunt foarte puţini copii. Dreptul la învățătură este un drept constituțional şi trebuie acordat fiecărui copil”, ami spune Turcan

Proiectele care vin în sprijinul copiilor au fost inițiate de către toţi deputații comisiei de Învățământ, neținându-se cont de apartenența politică, a mai subliniat Turcan.

Cele două proiecte urmează să fie supuse votului, saptamana viitoare, în plenul Camerei Deputatilor.

Sursa: ştiridesibiu.ro.

Mai multe articole despre:
elevi profesori vot