MENIU

La "Dream Fest Cinema", copiii nu doar vizionează filme, ci învață și cum se fac filmele

La "Dream Fest Cinema", copiii nu doar vizionează filme, ci învață și cum se fac filmele

”Dream Fest Cinema”, Festivalul Internațional al Fimului pentru Copii și Adolescenți continuă la București, la Școala de Arte nr 5 din sectorul 3, fiind un cadou oferit copiilor la sfârșit de an școlar de către organizatorii Pro Familia, Centrul Național al Cinematografiei și Primăria Sectorului 3, în parteneriat cu Realitatea TV și realitatea.net.

Printre filmele vizionate de către copii la ”Dream Fest Cinema”, ”Shana – The Wolf s Music” (”Shana – Muzica lupului”) i-a impresionat cel mai mult, finalul filmului aducând lacrimi în ochii spectatorilor. Lumina aprinsă în sala de spectacol i-a trezit la realitatea care le-a oferit ocazia să vorbească nemijlocit cu regizorul Regizorul Nino Jacusso și producătorul filmului Franziska Reck. Cei doi au răspuns întrebărilor copiilor interesați de povestea filmului și cum a fost el realizat. Nino Jacusso a realizat 15 filme de scurt şi lung-metraj pentru adulți, filmul ”Shana” fiind o provocare lansată de fiica lui care nu credea că el poate realiza și filme pentru copii. Regizorul a mărturisit copiilor români că a studiat îndelung spiritul și cultura, tradiția și muzica vechilor indieni, descifrându-le în felul său prin profunzimea  dramei unui copil rămas fără mamă – filmul ”Shana”. Pentru realizarea filmului, Nino Jacusso a folosit o vioară deosebită cumpărată din Mexic, care are sculptat un cap de lup, iar lupul real care joacă în film a fost antrenat special de către patru dresori.

Shana este o violonistă talentată, care locuieşte cu tatăl ei într-un sat al indigenilor amerindieni din Canada (numiţi oficial “Prima Naţiune”). În urmă cu doi ani, mama sa a plecat în pădure şi nu s-a mai întors. Shana scrie nenumărate mesaje de jale pe care le agaţă, conform obiceiului local, în “copacul străbunilor” . Un lup alb apare mereu în preajma ei, cu o atracţie magică. Profesoara Shanei descoperă marele ei talent şi o înscrie la cursurile unei şcoli de muzică din Vancouver. Înaintea examenului de admitere, tatăl ei vinde vioara specială cu cap de lup, moştenită de la mamă. În căutarea acestei comori importante, Shana se afundă în inima pădurii unde se va întâlni cu lupul cel alb şi va comunica cu spiritele strămoşilor. La întoarcere, va descoperi calea magică  pentru a cânta la vioară cu o mare măiestrie. De fapt, spiritul mamei a învățat-o să cânte și, mai ales, că numai dacă se îndreaptă spre tradiții, va reuși. Acesta este și mesajul organizatorilor ”Dream Fest Cinema”: să trăim frumos, să apreciem binele și să-l lăudăm, să ne păstrăm tradițiile.

Nino Jacusso și filmul ”Shanna” (coproducţie Elveţia – Canada) au fost premiați la 15  festivaluri de film din Canada, SUA, Grecia, Italia, Austria, Elveţia, Cehia și Belgia.

După ce au vizionat filmul, copiii au fost învățați cum se face un film, cum se scrie un scenariu, o scenografie și cum se regizează un film cu ajutorul demonstrațiilor realizate de regizorul Mariana Pachis prin fragmentarea poveștilor, scenariilor, în imagini, în tehnică story-boardului. Copiii au putut și ei să deseneze cadre cinematografice și să plece cu un întreg film în mintea lor. Bucuria copiilor de a învăța ce înseamnă un film prin imagine desenată s-a completat cu informațiile care îi ajută să distingă planurile de filmare pe care le văd în filme și știri și nu își dau seama de ce e poziționată camera într-o anumită poziție. Filmele au putut fi înțelese cadru cu cadru, mergând din imagine în imagine, cu ajutorul demonstrațiilor realizate de regizor Mariana Pachis în sand-art (arta desenării în nisip, pe o placă de sticlă). Astfel, s-a împărțit scenariul, s-au desenat cadrele și s-a realizat un film în timp real, mergând de la o poveste inventată de copii pentru copii, fiind explicate ușor prin grafică. Copiii au putut și ei să deseneze cadre cinematografice și să plece cu un întreg film în mintea lor. Bucuria copiilor de a învăța ce înseamnă un film prin imagine desenată este o formă de a învăța să faci un scenariu, să creezi o scenografie și să ai tehnica de asamblare regizorală printr-o editare vizuală pe înțelesul tuturor. Copiii au fost învățați să distingă planurile de filmare pe care le văd în filme și știri și nu ăși dau seama de ce e poziționată camera într-o anumită poziție. Joaca de-a regizorul predată în acest fel de Mariana Pachis pentru tânăra generație este o formă concisă, imediată de percepție și realizare povești filmate.

Festivalul continuă până duminică, la Școala de Arte nr. 5 din sectorul 3. Intrarea este liberă.

Ieri și astăzi, au fost vizionate șase filme pentru copii, produse în SUA, Germania, Finlanda, Elveția, Rusia, Brazilia și Elveția,  selectate în competiție de către maestrul Marin Vladimir, director și producător, și a ales membrii de specialitate ai juriului, scenariști, producători și critici de film din SUA, Germania, Elveția, Franța, Belgia și Bulgaria. Este directorul artistic și producătorul  festivalului încă de la prima sa ediție, provenind din cinematografia de tradiție a României. Marin Vladimir este un om care și-a dedicat întreaga viață producției de filme și care acum susține fenomenul cinematografic nou, implicându-se în acțiuni educative de masă, mai ales în sprijinul tinerelor generații.  Marin Vladimir este considerat un prieten al copiilor, fiind membru al Centrului Național al Cinematografiei, care avizează toate filmele care intră pe piața românească, încadrându-le pe limite de vârstă pentru vizionare.

Copiii prezenți la ”Dream fest Cinema” au primit cadou câte un portret realizat ad-hoc de talentatul caricaturist Mihai Pînzaru PIM.
Parteneri ai ”Dream Fest Cinema” sunt Inițiativa Ecologistă Europeană, Inspectoratul Școlar al Municipiului București, Școala Gimnazială de Arte nr. 5, Gain Events, Glob Com Media și MDV Film.

Mai multe articole despre:
festival filme Dream Fest Cinema