MENIU

La 4 luni de la tragedia de pe șantierul autostrăzii Moldovei, nici Grindeanu și nici Dorinel Umbrărescu nu au fost trași la răspundere pentru lucrări ilegale

Patru muncitori au murit pe șantierul firmei lui Umbrărescu. Foto/Arhivă

La 4 luni de la tragedia de pe Autostrada Moldovei, nici ministrul Sorin Grindeanu și nici miliardarul său Dorinel Umbrărescu nu au fost trași la răspundere pentru lucrările ilegale. 

Ancheta catastrofei bate pasul pe loc și nimeni nu a fost găsit vinovat pentru cei 4 muncitori care au murit, dar și pentru ceilalți 5 răniți după ce au fisurat conducta de gaze și s-a produs explozia. Firmele magnatului din Bacău construiesc aproape toată autostrada Moldovei, iar luni întregi muncitorii ar fi primit ordin să lucreze nopțile și să își pună viețile în pericol. 

Odată cu numirea lui Sorin Grindeanu la Ministerul Transporturilor, afacerile lui Umbrărescu au explodat. Contracte de peste 5 miliarde de euro au fost atribuite celor trei firme deținute de miliardarul din Bacău. Firmele sale lucrează la nu mai puțin de 8 autostrăzi, drumuri expres, șosele de centură sau poduri. În 2019, cifra de afaceri a firmelor depășea 100 de milioane de euro.

Miliardarul se bucură de susținerea totală a ministrului. Cu trei luni înainte de explozia devastatoare, Grindeanu avea doar cuvinte de laudă pentru Umbrărescu.

Pe unul dintre șantierele autostrăzii Moldovei, patru muncitori și-au pierdut viața, iar alți cinci au fost grav răniți în urma unei explozii cauzate de o fisură a magistralei de gaze.

Operatorul național Transgaz a acuzat constructorul că nu trebuia să lucreze în acea zonă, iar reprezentanții ministrului au luat apărarea companiilor care au câștigat majoritatea contractelor pentru șoselele de mare viteză. Ancheta dezastrului de pe șantier bate pasul pe loc și nimeni nu a fost găsit vinovat pentru moartea celor patru muncitori.