MENIU

La 4 ani de la dispariția zborului MH370, o teorie de coșmar explică soarta pasagerilor avionului

Un oceanograf emite teoria potrivit căreia epava avionului MH370 ar putea fi conservată în apa Oceanului Indian. În martie se împlinesc patru ani de la dispariția zborului Malaysia Airlines.

Epava avionului malaezian MH370, dispărut pe 8 martie 2014, ar putea să fi rămas conservată ca o capsulă a timpului, din pricina adâncimii și temperaturii apelor din Oceanul Indian.

Dacă avionul este aproape de fundul oceanului, cadavrele din el ar putea să fi rămas în mare parte conservate. Investigatorii ar putea înțelege într-un final cauza prăbușirii.

„Poate fi un loc foarte tăcut cu foarte puțin oxigen”, a explicat oceanograful Dr. David Gallo, co-lider în căutările pentru rămășițele avionului Air France, din zborul 447, care se prăbușise în Oceanul Atlantic în 2009. „La suprafață nu este același lucru. Așa că adâncul oceanului poate fi ca o capsulă a timpului care conservă totul”, spune oceanograful, potrivit Playtech.

Avionul Air France care se prăbușise în Atlantic în 2009 a rămas pe fundul oceanului la patru kilometri adâncime vreme de doi ani înainte să fie găsit. Ambele cutii negre ale avionului au fost găsite într-o condiție suficient de bună pentru a-i lumina pe investigatori cu privire la cauza accidentului, deși fuseseră scufundate atât de mult timp.

Zborul MH370 a dispărut în 2014, cu 239 de oameni la bord, în timpul unei curse Beijing-Kuala Lumpur. 

Inițial, autoritățile anunțaseră că avionul dispăruse la circa o oră după ce decolase din Kuala Lumpur spre Beijing. Însă, conform unor surse militare, după pierderea contactelor de către radarele civile, armata malaeziană detectase avionul de pasageri la sute de kilometri de traiectoria declarată, din motive inexplicabile.

"Avionul a schimbat direcția spre zona Kota Bharu și a zburat la altitudine joasă. Ajunsese în zona Strâmtorii Malacca", a declarat un ofițer militar.

Resturi posibile ale aeronavei au fost găsite în 2015 și 2016 pe coastele unor insule din Oceanul Indian și pe coasta de est a Africii.

Totuși, în ciuda eforturilor și a sutelor de oameni implicați în căutări, epava avionului nu a fost găsită. Căutările resturilor avionului, la care au participat inclusiv autoritățile din Malaysia și China, au fost anulate în ianuarie anul acesta, după nu mai puțin de 1.046 de zile.

Anchetatorii australieni și-au exprimat regretul în această privință.

”Este aproape de neconceput și cu siguranță inacceptabil că în epoca modernă a aviației, când 10 milioane de pasageri zboară în fiecare zi, o aeronavă comercială de mari dimensiuni poată să dispară, iar noi să nu aflăm ce s-a întâmplat la bord”, spune raportul Biroului Australian de Siguranță a Transporturilor.

Guvernul australian a precizat că numai dovezi credibile vor determina redeschiderea anchetei sale.

În acest timp, guvernul malaezian continuă anchetarea circumstanțelor dispariției.

Mai multe articole despre:
avion Oceanul Indian Malaysian Airlines MH370