MENIU

Kovesi, spionată de foşti agenţi Mossad. Nu se cunoaște beneficiarul activității de spionaj

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie ar fi fost ţinta unor activităţi de spionaj. Potrivit unei investigaţii Rise Project, operaţiunea a fost efectuată de patru cetăţeni israelieni. Două persoane sunt deja arestate după ce au accesat ilegal conturi de e-mail ale unor apropiaţi ai Laurei Codruţa Kovesi. Suspecţii ar fi foşti ofiţeri de informaţii israelieni.

Procurorii DIICOT anchetează patru cetăţeni israelieni pentru spionarea comunicaţiilor şi tentativa de compromitere a procurorului şef al DNA. Laura Codruţa Kovesi a catalogat operaţiunea ca fiind "o tentativă nereuşită de intimidare".

Doi cetăţeni israelieni implicaţi în operaţiune au fost deja arestaţi de magistraţii de la Tribunalul Bucureşti pe 3 aprilie. Ron Weiner şi David Geclowicz sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice sau operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.

Potrivit DIICOT, cei doi aveau sarcini exacte. David Geclowicz era cel care contacta familia şi anturajul Laurei Codruţa Kovesi pentru a obţine adrese de e-mail ale şefei DNA. Celălalt arestat, Ron Weiner, care avea şi cunoştinţe informatice, era persoana care încerca să acceseze datele. Pe parcursul lunii martie, cei doi au spart mai multe conturi de e-mail ale unor apropiaţi ai şefei DNA şi au copiat corespondenţa în propriile calculatoare.

Ei erau angajați ai firmei prvate de investigații Black Cube. 

Ambasada Israelului: Ancheta vizează o companie privată. Autoritățile israeliene nu sunt implicate în acest caz

"Ambasada Statului Israel dorește să clarifice - referitor la situația făcută publică azi de mass-media din România - faptul că autoritățile israeliene nu sunt implicate în acest caz. Dorim să subliniem că ancheta îi vizează pe angajații unei companii private care nu are legătură cu vreo instituție de stat israeliană", se spune într-un comunicat al reprezentanței diplomatice, citat de Digi24.

Reacția companiei Black Cube

Black Cube a negat orice acuzație și a precizat că cei doi directori ai companiei, Zorella și Yanus nu sunt anchetați.

Compania a precizat că angajați ei derulau de fapt o investigație asupra unor acte de corupție în guvernul român.

"Recent, compania a demarat un proiect de colectare de dovezi privind acte serioase de corupție în guvernul român și agențiile sale. În timp ce derulau această investigație, doi dintre angajații companiei au fost arestați, după ce făcuse descoperiri semnificative", a precizat Black Cube.

"Toți angajații Black Cube respectă legislația locală, iar acuzațiile care lise aduc sunt nefondate și false. Avem încredere totală că adevărul va fi dezvăluit și că amândoi vor fi eliberați în zilele următoare", a mai precizat compania.

DIICOT a dispus reținerea a doi suspecți

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor:

WEINER RON pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, în formă continuată, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.

GECLOWICZ DAVID pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integrităţii datelor informatice şi complicitate la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că pe parcursul lunii martie 2016, două persoane care ocupau poziţii de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv/Israel cât şi în Londra/UK, împreună cu mai mulţi angajaţi ai firmei, printre care şi cei doi inculpaţi, WEINER RON şi GECLOWICZ DAVID au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii mai multor infracţiuni, respectiv infracţiuni de hărţuire şi infracţiuni informatice, constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter ameninţător şi hărţuitor, producătoare de temeri, precum şi atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credenţialelor de acces şi ulterior compromiterii de conturi de poştă electronică, activităţi urmate de violarea secretului corespondenţei, copierea şi transferul fără drept a conţinutului acestora.

În cadrul grupării astfel constituite, cei doi inculpaţi aveau roluri şi sarcini precis trasate de către cei doi lideri, respectiv inculpatul WEINER RON răspundea de partea tehnico-informatică a activităţii, deţinând cunoştinţele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing şi de compromiterea efectivă a conturilor de e-mail, în timp ce, în prealabil, inculpatul GECLOWICZ DAVID era cel care răspundea de contactarea telefonică a persoanelor din familia şi anturajul persoanei publice vizate şi de obţinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de e-mail, care în continuare formau ţinta atacurilor informatice.

În continuarea demersului infracţional, inculpatul WEINER RON, introducând fără drept credenţialele titularilor legitimi, a accesat în mod repetat şi fără drept, (fără autorizarea/consimţământul deţinătorilor şi utilizatorilor legitimi), respectiv prin încălcarea măsurilor de securitate (id-uri şi parolele de autentificare) căsuţele de e-mail (spaţiul alocat de furnizorul de servicii conturilor clienţilor), sisteme informatice aparţinând unui număr de trei persoane vătămate.

După ce în prealabil autorul a accesat respectivele conturile on-line şi a preluat controlul asupra acestora, a luat astfel cunoştinţă de informaţiile şi corespondenţa privată stocate în cadrul respectivelor conturi compromise, date informatice pe care le-a copiat şi le-a transferat în mod neautorizat în propriul sistem informatic, producându-se în acest fel modificări inerente în conţinutul conturilor atacate.

La data 03.04.2016 Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea inculpaţilor pentru o perioadă de 30 de zile.

Foști ofițeri de informații

Potrivit RiseProject, procurorii DIICOT anchetează patru cetăţeni israelieni pentru spionarea comunicaţiilor şi tentativa de compromitere a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Doi dintre suspecţi, Dan Zorella şi Avi Yanus, sunt foşti ofiţeri de informaţii. Ei au pus bazele firmei de investigaţii private Black Cube, în care a activat şi Meir Dagan, cel care a condus spionajul israelian în perioada 2002 - 2011. Acesta din urmă a fost preşedinte de onoare al companiei Black Cube până în urmă cu două săptămâni, când a încetat din viaţă.

Alţi doi cetăţeni israelieni implicaţi în operaţiune, Ron Weiner şi David Geclowicz, au fost arestaţi de magistraţii români. Pe parcursul lunii martie, cei doi au spart mai multe conturi de e-mail ale unor apropiaţi ai şefei DNA.

Potrivit procurorului şef al DIICOT, citat de RiseProject, nu se cunoaşte, în acest moment, cine este beneficiarul activităţilor de spionaj, cel care a angajat firma israeliană Black Cube.

Firma, fondată în 2010 la Tel Aviv de foştii ofiţeri de informaţii, are sucursale la Londra şi Paris. Compania oferă servicii de informaţii şi juridice. De-a lungul timpului, a reprezentat în instanţă o serie de oameni de afaceri, acuzaţi de infracţiuni economice.

Publicaţia The Wall Street Journal a scris, în 2015, că angajaţii Black Cube au fost implicaţi în activităţi private de contraspionaj cibernetic şi s-au infiltrat în reţele de hackeri.