MENIU

Kovesi, interviu pentru Euronews. Avertisment pentru politicieni, semnal de alarmă pentru cetățeni

Şefa DNA, Codruţa Kovesi, critică, într-un interviu pentru Euronews, propunerile de modificare a legilor justiţiei şi avertizează că ele subminează lupta anticorupţie. În interviul de aproape 9 minute, publicat online de postul paneuropean, ea acuză din nou că în spatele modificărilor se află, de fapt, teama de anchetele direcţiei pe care o conduce.

”Dacă ne referim la cele mai recente proiecte de lege, amendamente la legislaţia privind sistemul judiciar sau privind Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, vor avea un efect foarte grav asupra activității noastre. Nu vom mai putea ancheta faptele de corupţie la fel de eficient ca acum”, avertizează Laura Codruța Kovesi pentru Euronews.

Şefa DNA critică modificările la legile justiţiei, și spune cât se poate de clar că trecerea procurorilor în subordinea Ministrului de Justiţie le va îngrădi independenţa.

În aceste condiţii, procurorii vor avea reticenţe în a ancheta, de exemplu, o suspiciune de corupţie în cadrul partidului din care face parte ministrul de Justiţie, a explicat ea.

”Dacă există voinţă politică pentru a lupta împotriva corupţiei, aceste amendamente nu vor intra în vigoare”, spune Kovesi.

Ea atrage atenţia şi că modificările vor face imposibilă organizarea de flagrante.

”Acesta este motivul pentru care, în prezent, încearcă să schimbe legea: nu pentru a avea o lege bună, nu pentru a avea o lege eficientă, ci pentru a încerca să ne oprească investigaţiile”, spune șefa DNA.

În final, şefa DNA trage un nou semnal de alarmă.

”Independenţa justiţiei nu este un privilegiu pentru magistraţi. Independenţa justiţiei este un principiu fundamental într-o societate democratică. Numai o justiţie independentă poate asigura un proces corect. Numai o justiţie independentă poate oferi garanția că legea este aceeași pentru toţi”, spune Kovesi.

 
Mai multe articole despre:
interviu Laura Codruţa Kovesi Euronews