MENIU

Korodi Attila vrea urgent soluții de la Guvernul Cîțu pentru cel mai mare pelerinaj catolic de Rusalii, de la Șumuleu Ciuc

Korodi Attila cere soluții de la Guvern pentru pelerinajul catolic de Rusalii de la Șumuleu Ciuc

Korodi Attila cere autorităţilor să găsească o soluţie pentru procesiunea de Rusaliile Catolice, de la Şumuleu Ciuc, unde să participe și pelerini din țară. Primarul municipiului Miercurea Ciuc promite că pelerinajul va avea loc cu respectarea unor condiţii stricte. Direcţia de Sănătate Publică Harghita susține cererea primarului și a avansat și o soluție.

Korodi Attila a precizat că la pelerinaj vor participa, cu siguranţă, locuitorii din Miercurea Ciuc, potrivit legislației actuale, şi nu vor veni pelerini din Ungaria. Primarul din Miercurea Ciuc vrea o soluție și pentru pelerinii din țară, chiar dacă va fi vorba de un număr restrâns.

În acest an, pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc va avea loc în data de 22 mai. Pelerinajul din sâmbăta Rusaliilor va fi organizat la Şumuleu Ciuc în şaua muntelui, a anunțat primarul Miercurea Ciuc, potrivit MTI. În fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii din întreaga lume, majoritatea de limbă maghiară, vin în pelerinaj la biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu Ciuc. Anul trecut, nu a mai avut loc din cauza pandemiei de COVID-19. Slujba de Rusaliile Catolice a avut loc în catedrala franciscană de la Şumuleu Ciuc, unde se află statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, şi a fost transmisă online. În curtea bisericii s-au adunat atunci, totuşi, numeroşi credincioşi. Ultimul pelerinaj de Rusaliile Catolice a fost organizat în 2019, în prezența Papei Francisc. 

Korodi Attila spune că „pelerinajul va fi sigur pentru cei din Miercurea Ciuc, reglementările permit. Sigur nu calculăm că vor fi pelerini din Ungaria şi asta am comunicat şi în mass-media din Ungaria. Vor fi, dacă vor să vină, oficialităţi, pentru că este altă schemă, dar efectiv pelerini nu vor fi. (...) Am solicitat autorităţilor responsabile în domeniul combaterii pandemiei o soluţie corectă ca să putem primi pelerini din ţară, în condiţii stricte, la Şumuleu, dar decizia finală va fi comunicată după ce va fi emisă o decizie în acest sens. Nu vorbim de un pelerinaj de sute de mii de persoane, cum era în viaţa fără pandemie, cumva dorim să oferim catolicilor din România un moment în care pot să fie parte a procesului de la sanctuarul Şumuleu, atât prin participare fizică, cât şi prin participare online şi vom avea nişte reguli foarte clare care vor reglementa modul de participare şi câte persoane pot să participe", într-o declarație pentru AGERPRES.

La rândul său, şefa Direcţiei de Sănătate Publică Harghita, dr. Tar Gyongyi, a precizat că se gândeşte la un proiect pilot potrivit căruia să se permită accesul pelerinilor din alte localităţi, care sunt vaccinaţi.

„Acum se fac experimente pe la naţional, chiar m-am gândit la un proiect pilot, în sensul că, aşa cum e legislaţia acum, nu pot veni din alte localităţi, dar pentru cei vaccinaţi sau imunizaţi să fie deschisă această participare, să fie un eveniment protejat din punctul acesta de vedere. Eu aş fi de acord", a spus dr. Tar.

Înaintea pandemiei, pelerinajul de pe muntele Şumuleu aduna în fiecare an peste 100.000 de oameni din întreaga lume.

În urmă cu doi ani, Suveranul Pontif a oficiat pe 1 iunie 2019 o slujbă închinată Fecioarei Maria şi a oferit un trandafir de aur sanctuarului marian, aşa cum face când merge la locurile de pelerinaj dedicate Maicii Domnului. Cu prilejul vizitei Papei Francisc, a fost scoasă din biserică statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial.

Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc are o istorie de peste 450 de ani, în centrul său fiind statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, aflată în biserica Franciscană.

În anul 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să le impună religia unitariană credincioşilor romano-catolici din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Caşin şi oamenii spun că doar cu ajutorul statuii făcătoare de minuni au reuşit să se opună şi să îşi păstreze credinţa strămoşească.