MENIU

Klaus Iohannis, reacție după revenirea majorării pensiilor cu 40%: PSD vrea să detoneze finanțele publice ale României

Klaus Iohannis, președintele României

Președintele Klaus Iohannis a criticat din nou, miercuri, acțiunile PSD din Parlament de încărcare a bugetului cu cheltuieli „electorale”. Șeful statului spune că „PSD nu a invatat nimic si vrea sa detoneze finantele publice ale Romaniei”. Reacția președintelui vine după ce rectificarea bugetară a fost modificată miercuri în comisiile parlamentare în așa fel încât majorarea punctului de pensie să fie cu 40%, și nu cu 14% cum prevedea propunerea Guvernului Orban. În plus, PSD a anunțat o nouă modificare la buget, astfel că va vota și acordarea unui supliment de risc de 500 de euro pentru cadrele didactice. Președintele a atras atenția că nu există bani pentru a susține asemenea cheltuieli. 

 

„Pot să vă spun un lucru care, sincer, m-a întristat și chiar m-a surprins un pic. Astăzi, în Comisiile de Buget reunite, PSD, cu sprijinul unor traseiști, a votat într-un fel, cu amendamente, proiectul rectificării bugetare și dacă s-ar aplica tot ce au votat ei, pesediștii, atunci aceste lucruri ar costa peste 6% din PIB în restul acestui an și în anul viitor.

Este evident că acești bani pur și simplu nu există și constatăm că PSD pur și simplu nu a învățat nimic, nici nu dorește, și nici nu dorește să facă o politică constructivă, ci vrea să detoneze finanțele publice ale României. Astfel de apucături electoraliste am mai văzut la PSD pe vremea lui Dragnea, în 2016. Se vede că PSD nu a inventat nimic nou şi reia același ciclu de promisiuni fără niciun fel de acoperire în realitate, în speranța să mai prindă câteva voturi, dar cred că nu vor prinde”, a reacționat Klaus Iohannis după modificarea rectificării bugetare în comisiile parlamentare .

În același timp, șeful statului a spus că susține orice creștere dar în limitele bugetului.

„Eu, personal, susțin cu mare entuziasm orice creștere, și a pensiei, și a salariilor, și a bonusului pentru medici, și a bonusului pentru profesori.

Dar, din păcate, trebuie să ținem cont de constrângerile bugetare și aceste creșteri vor fi posibile în momentul în care bugetul țării va permite astfel de creșteri.

În acest moment, tot ce s-a putut s-a realizat. Alocațiile copiilor vor crește, sunt deja crescute și vor crește în continuare în etape. Pensiile au crescut. De la 1 septembrie, pensiile românilor au crescut cu 14%. Este un fapt, se pot număra banii. Atât a hotărât Guvernul să se întâmple în acest an. În momentul în care bugetul va permite noi creșteri, evident că ele vor fi puse în operă”, a mai spus Iohannis în conferința de miercuri de la Palatul Cotroceni.

Despre inițiativa de a acorda un stimulent de 500 de euro și pentru profesori, depusă deja în Parlament, Klaus Iohannis a anunțat că va spune „dacă o promulg sau nu, atunci când o am în față”. Precizarea a venit după ce a fost întrebat de jurnaliști dacă legea va fi aprobată la Cotroceni. PSD a anunțat că săptămâna viitoare, în Parlament, va vota proiectul de lege care prevede acordarea unui stimulent de risc de 500 de euro pentru cadrele didactice.

Reacția lui Klaus Iohannis a venit la câteva ore după ce social-democrații au modificat legea de aprobare a rectificării bugetare, astfel încât pensiile să fie majorate cu 40%, salariile profesorilor să crească și au alocat și sume mari la primării. 

Miercuri, Comisiile de buget ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat raport de adoptare cu amendamente a rectificării bugetare, cu 20 de voturi "pentru" şi unul "împotrivă".

Cel mai important amendament aprobat de comisii a fost cel care abrogă articolul potrivit căruia punctul de pensie se majorează cu 14%, în acest fel rămânând în vigoare legea sistemului public de pensii care prevede majorarea acestuia cu 40%.

Premierul Ludovic Orban a atacat în termeni duri votul din Comisiile de buget. Un raport "imbecil", care aruncă bugetul și țara în haos, a afirmat Orban, la un miting electoral. Liberalii au aunțat că vor ataca decizia la Curtea Constituțională.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a anunţat că "PNL va ataca la CCR toate proiectele cu impact bugetar, fără sursă de finanţare, care pun în pericol stabilitatea economică a României".