MENIU

Astăzi încep consultările cu partidele. PSD și ALDE au refuzat invitația

Ora 12.00: Preşedintele Klaus Iohannis face declaraţii la Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis are primele consultări cu partidele care au intrat în Parlament, pentru a nominaliza premierul. Şeful statului a mai spus că nu va renunţa la criteriile de integritate pentru desemnarea şefului Executivului şi a punctat că acestea nu sunt condiţionate de nicio altă lege. Pe de altă parte, preşedintele a dat de înţeles că nu ia în calcul dizolvarea Parlamentului, dacă nu se ajunge la un acord privind desemnarea prim-ministrului şi a afirmat că nu se teme de suspendarea din funcţie, demers pe care l-a catalogat drept "legitim şi corect". Este prima reacție a președintelui României după încheierea alegerilor parlamentare și aflarea rezultatelor. Reamintim că Iohannis a anunțat, înainte de scrutin, că nu va numi un premier condamnat penal.

"Pentru a avea o claritate asupra ceea ce va urma, vrea sa se stie ca maine(miercuri n.r.) voi avea prima runda de consultari cu partidele care au intrat in Parlament. In decursul saptamanii viitoare este posibil sa convoca noul Parlament. Agenda consultarilor de maine este fixata".

După ce i s-a precizat că voci din PSD ameninta cu suspendarea daca nu il va numi pe Liviu Dragnea premier, preşedintele a punctat:

"Aici sunt doua lucruri. Maine am prima runda de consultari si vom vedea ce isi imagineaza si cum doreste fiecare sa isi propuna agenda. Criteriile de integritate le-am anuntat inainte de campanie pentru a nu fi discutii dupa si ele raman in picioare". 

Pe de altă parte, întrebat dacă se teme de o supendare din funcţie, Iohannis a spus că nu se teme  de niciun demers politic legitim şi a mai afirmat că dizolvarea Parlamentului nu este un scenariu care trebuie luat în calcul. 

"Poate nu trebuie sa luam in calcul scenarii. Eu cred că până la urmă toată lumea se va calma, va ateriza cu picioarele pe pământ". 

Preşedintele a evitat să se pronunţe exact pe un eventual refuz de a îl propune pe Liviu Dragnea pentru funcţia de prim-minsitru, spunând: "Deocamdata nu avem nici propunere, nici desemnare, nici refuz". 

La final, Iohannis a evitat să comenteze rezultatele pe care le-a obţinut PNL la alegeri: Aceste rezultate nu le voi comenta, le vor comenta  cei din PNL. Nu am avut o intalnire cu premierul Cioloş. Toate intalnirile mele publice vor fi postate pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.