MENIU

Klaus Iohannis, la summitul NATO, Madrid: „România are așteptări foarte concrete. Rusia este o amenințare semnificativă”

Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a făcut miercuri primele declarații înainte de a participa la summitul NATO de la Madrid, reuniune crucială în contextul războiului din Ucraina și al amenințărilor Rusiei.

„NATO este granția securității noastre, pentru securitatea fiecărui român. Acest summit a fost catalogat de unii drept istoric. Summitul a inceput aseară. Au fost intâlniri formale, la regele Spaniei, dar discuțiile au intrat deja in subiect.

Atmosfera e pozitiva, una buna, cu toate ca securitatea si conditiile nu sunt grozave.

Vom decide impreuna cum va aborda NATO problemele de securitate in următorul deceniu, razboiul din Ucraina, Flancul Estic.

Romania are asteptari foarte concrete. Ne asteptam sa se decida o consolidare semnificativă a Flancului Estic, ne steptam la o crestere smenificativă a militarilro aliați pe Flancul estic, implicit la noi in România.

Ne așteptăm ca zona Mării Negre să fie zonă de interes strategic pentru NATO.

Ne așteptăm ca cea mai importantă zonă de pericol să fie declarată Rusia, amenințarea semnificativă pentru NATO.

Ne așteptăm ca grupurile de luptă propuse în Flancul Estic să devină mai mari, să devină brigăzi.

Au fost câteva discuții cu unii aliați care au mai avut nelămuriri pe tema Finlandei și Suediei.

Așteptarea e ca NATO să dovedească că e puternică”, a declarat Klaus Iohannis inainte de summitul de la Madrid.

„Ne așteptăm în lunile următoare să crească numărul de militari aliați în România. În continuare, dacă se hotărăște și se pare că așa va fi, cu siguranță vom avea mult mai mulți militari. Nu se va întâmpla de pe o săptămână pe alta. Aceste lucruri durează luni, uneori ani. Pentru noi e important să avem decizia, să ne pregătim și să avem trupe care colaborează foarte bine.

Vom avea și echipamente prepoziționate, ca atunci când e nevoie de o prezență a trupelor să fie pregătite și echipamentele”, a mai spus Klaus Iohannis despre modificările ce se vor decide oficial la summitul NATO de la Madrid.

Despre poziția Turciei și renunțarea la dreptul său de veto în favoarea aderării Finalandei și Suediei la NATO, Klaus Iohannis a explicat că „schimbarea de atitudine a Turciei față de aderarea Suediei și Finlandei nu s-a făcut peste noapte. Au fost foarte multe discuții la nivel diplomatic”.

Preşedintele Klaus Iohannis este prezent, miercuri şi joi, la reuniunea şefilor de stat şi de guvern ai Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) de la Madrid, Regatul Spaniei. , programul Summitului fiind unul consistent, incluzând trei reuniuni la cel mai înalt nivel ale Consiliului Nord-Atlantic şi activităţi cu o încărcătură simbolică şi practică, precum semnarea Scrisorii de angajament pentru Fondul de Inovare al NATO.

Klaus Iohannis participă miercuri la o primă reuniune formală a Consiliului NATO la nivelul şefilor de stat şi de guvern, având ca teme de discuţie războiul ilegal de agresiune al Rusiei contra Ucrainei, consecinţele acestuia şi continuarea asistenţei acordate Ucrainei, în deschiderea căreia va interveni şi preşedintele Ucrainei prin sistem de videoconferinţă. În cadrul reuniunii vor fi abordate Noul Concept Strategic şi noile măsuri privind descurajarea şi apărarea.

Președintele României participă și la o a doua reuniune formală a Consiliului Nord-Atlantic la nivelul şefilor de stat şi de guvern, cu participarea şefilor de stat şi de guvern din Australia, Finlanda, Japonia, Republica Coreea, Noua Zeelandă, Suedia, Georgia şi a preşedinţilor Consiliului European şi Comisiei Europene.

Joi, preşedintele României va lua parte la o a treia reuniune a Consiliului Nord-Atlantic la nivelul şefilor de stat şi de guvern dedicată provocărilor şi ameninţărilor din Vecinătatea Sudică, urmând a fi abordate progresele în lupta contra terorismului, modalităţile de asigurare a securităţii alimentare şi răspunsul la alte provocări provenite din Vecinătatea Sudică a Alianţei, precum şi posibilităţile de sprijin aliat pentru capacităţile de apărare ale partenerilor din Sud.

Preşedintele României va sublinia, în cadrul discuţiilor, importanţa fundamentală a deciziilor privind consolidarea pe termen lung a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în măsură să răspundă situaţiei de securitate regionale actuale. Totodată, şeful statului va accentua contribuţia semnificativă a ţării noastre la sprijinirea Ucrainei și va reitera sprijinul ferm al României pentru politica NATO a "Uşilor Deschise", inclusiv pentru aderarea Finlandei şi Suediei la Alianţa Nord-Atlantică.