MENIU

VIDEO Florin Cîțu și Ludovic Orban, față în față la Cotroceni - Premierul și liderii coaliției, chemați la consultări de Klaus Iohannis

Florin Cîțu și Ludovic Orban, față în față la Cotroceni Foto: INQUAM/Octav Ganea/Presidency.ro
Florin Cîțu și Ludovic Orban, față în față la Cotroceni Foto: INQUAM/Octav Ganea/Presidency.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, a începu luni seria de consultări cu mediul politic și cu partenerii sociali pe tema Proiectului „România Educată”, în contextul finalizării dezbaterii publice. La prima întâlnire participă premierul Florin Cîțu, luni, la ora 17:00, alături de contracandidatul său la șefia PNL - Ludovic Orban. Este prima întâlnire a celor doi alături de președinte în plină bătălie pentru conducerea PNL, în cadrul alegerilor interne din principalul partid din Opoziție.

La întrevederea de luni sunt prezenți Ludovic Orban, Președintele Camerei Deputaților, președinte PNL; Dan Barna, Viceprim-ministru, co-președinte Alianța USR-PLUS; Dacian Cioloș, europarlamentar, co-președinte Alianța USR-PLUS; Hunor Kelemen, viceprim-ministru, președinte UDMR; Varujan Pambuccian, deputat, liderul Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale; Florin Cîțu, Prim-ministrul României; Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, potrivit anunțului Afdministrației Prezidențiale.

Această întrevedere este prima din seria de consultări pe tema Proiectului „România Educată”, în contextul finalizării dezbaterii publice.

„În cadrul discuțiilor, vor fi prezentate principalele zone de reformă și linii de acțiune ale Proiectului „România Educată”, în vederea realizării unui consens social și politic, care să garanteze implementarea sa și asumarea transpartinică”, mai transmite Administrația Prezidențială.

Calendarul consultărilor este următorul:

  • Luni, 5 iulie 2021, de la ora 17:00, la Palatul Cotroceni, întrevedere cu liderii coaliției de guvernare.
  • Marți, 6 iulie 2021, de la ora 16:00, la Palatul Cotroceni, întrevedere cu conducerea Parlamentului și cu membri ai Comisiilor de Învățământ din cele două camere.
  • Miercuri, 7 iulie 2021, de la ora 16:00, la Palatul Cotroceni, întrevedere cu partenerii de dialog social din zona educației și cu reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale implicate în Proiectul „România Educată”.

În cadrul discuțiilor, vor fi prezentate principalele zone de reformă și linii de acțiune ale Proiectului „România Educată”, în vederea realizării unui consens social și politic, care să garanteze implementarea sa și asumarea transpartinică.

„Proiectul „România Educată” își propune să fie punctul de pornire pentru tot ceea ce ar trebui să însemne un Proiect de țară autentic. „România Educată” este proiectul generațiilor viitoare, fundamentul pe care să putem construi România următorilor 100 de ani. Un proiect de o asemenea importanță pentru destinul unei națiuni trebuie să fie deschis către toți cei care vor să contribuie, cu responsabilitate, pentru a face posibilă punerea lui în practică.

În educație trebuie să existe consens, viziune și continuitate. O Românie Educată este construită de fiecare român în parte și de toți românii la un loc. De aceea, acest proiect este cea mai amplă și de durată consultare publică desfășurată până acum în domeniu. La baza sa au stat principii clare: fiecare actor interesat trebuie să poată avea ocazia de a contribui și, prin aceasta, proiectul să își câștige legitimitatea și stabilitatea unei viziuni pentru educație asumate la nivel național. În acest fel, oricine ar avea putere de decizie în viitor ar transpune rezultatele proiectului în proiecte concrete, la presiunea cetățenilor României.

„România Educată” nu este primul demers care și-a propus să îmbunătățească învățământul românesc, dar este rezultatul maturității la care am ajuns în politicile educaționale. Am încercat să învățăm din lecțiile trecutului și să recunoaștem contribuțiile valoroase care au existat” consideră Klaus Iohannis.

Mai multe articole despre:
klaus iohannis romania educata