MENIU

Klaus Iohannis în Ucraina: "Agresiunile Rusiei trebuie să înceteze" - Președintele a vizitat Irpin și s-a întâlnit cu Zelenski

Sursa foto: Facebook / Volodimir Zelenski

Klaus Iohannis se află în Ucraina, alături de liderii Germaniei, Franţei şi Italiei pentru a-şi exprima sprijinul pentru țara afectată de invazia armatei ruse.

UPDATE: „Președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Mario Draghi și președintele României Klaus Iohannis se află astăzi la Kiev. Vă apreciem solidaritatea cu țara și poporul nostru”, a scris Volodimir Zeleski pe pagina sa de Facebook.

UPDATE: „O zi aglomerată. Întâlniri importante. Încântat să-l întâlnesc pe președintele Franței, Emmanuel Macron, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, prim-ministrul Italiei, Mario Draghi și președintele României, Klaus Iohannis la Kiev!”, a scris Volodimir Zeleski pe pagina sa de Facebook.

UPDATE: Klaus Iohannis a postat un mesaj pe rețelele de socializare după ce a vizitat zona Irpin: Nu există cuvinte care să descrie tragedia umană inimaginabilă și distrugerile îngrozitoare pe care le-am văzut astăzi la Irpin. Reiterez cu tărie apelul meu ca toți cei responsabili pentru aceste crime să fie trași la răspundere de justiția internațională, proces pe care România îl susține necondiționat.

UPDATE - Iohannis este la Irpin, o suburbie a Kievului, distrusă aproape complet de bombardamentele armatei ruse. Președintele Iohannis vizitează localitatea alături de Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi, potrivit televiziunii franceze BFM TV.

UPDATE: Klaus Iohannis a transmis și un prim mesaj de la Kiev: "Astăzi, la Kiev, alături de colegii mei europeni, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi premierul Italiei, Mario Draghi, pentru a ne arăta sprijinul puternic şi solidaritatea deplină cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi poporul ucrainean. Această agresiune ilegală a Rusiei trebuie să înceteze!", a scris Iohannis, joi, pe Twitter.

BREAKING NEWS - Klaus Iohannis a ajuns la Kiev. Administrația prezidențială a postat mai multe fotografii pe contul de Twitter al președintelui.

Joi dimineaţă şi preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi premierul italian Mario Draghi au ajuns cu trenul la Kiev.

Liderii vor avea convorbiri, urmate de o conferinţă de presă.

 

UPDATE: Preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi premierul italian Mario Draghi au ajuns joi dimineaţă cu trenul la Kiev, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Potrivit presei internaţionale, cei trei s-au reunit în timpul nopţii la Rzeszow, oraş din sud-estul Poloniei care dispune de un aeroport internaţional, după care şi-au continuat drumul cu acelaşi tren spre Kiev.

Potrivit DPA, preşedintele român Klaus Iohannis urmează să li se alăture, el urmând un alt traseu.

Liderii europeni ar urma să discute cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski despre continuarea sprijinului pentru Kiev în faţa invaziei ruse şi despre aspiraţiile Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană.

Călătoria celor trei lideri cu trenul a fost pregătită timp de mai multe zile, însă nu a fost confirmată oficial decât cu puţin timp înainte de sosirea lor în capitala Ucrainei, din motive de securitate. Cu toate acestea, presa internaţională relatase deja despre o posibilă vizită.

Prin această vizită, Macron, Scholz şi Draghi încearcă contracareze de asemenea criticile din Ucraina în legătură cu răspunsul lor la războiul declanşat de Rusia la 24 februarie.

UPDATE: Klaus Iohannis a ajuns în Ucraina. Și nu singur. Șeful statului este însoțit de președintele Franței, cancelarul Germaniei și premierul Italiei. Deplasarea în Ucraina vine după vizita lui Emmanuel Macron în țara noastră.

UPDATE: Cei trei lideri s-au urcat la bordul acestui tren special în Polonia şi sunt aşteptaţi joi dimineaţă la Kiev, capitala Ucrainei, au transmis postul german de televiziune ZDF şi cotidianul italian La Repubblica, care a publicat o fotografie cu cei trei lideri în tren.

Macron, Scholz şi Draghi s-au reunit \"în timpul nopţii\" la Rzeszow, oraş din sud-estul Poloniei care dispune de un aeroport internaţional, după care şi-au continuat drumul spre Kiev, precizează ZDF.

La Kiev, ei ar urma să transmită sprijinul Europei faţă de Ucraina împotriva Rusiei, după un ajutor de un miliard de dolari anunţat de SUA.

Organizarea vizitei celor trei lideri europeni a durat mai multe săptămâni, ei încercând să contracareze criticile din Ucraina în legătură cu răspunsul lor la războiul declanşat de Rusia la 24 februarie.

Organizarea vizitei cancelarului german Olaf Scholz, a preşedintelui francez Emmanuel Macron şi a prim-ministrului italian Mario Draghi a durat câteva săptămâni, cei trei lideri urmărind să depăşească criticile aduse de Ucraina cu privire la răspunsul lor la războiul declanşat de Rusia.

Vizita, care nu a fost anunţată din motive de securitate, are loc cu o zi înainte ca executivul UE să facă o recomandare cu privire la statutul candidaturii Ucrainei la UE, perspectivă faţă de care cele trei ţări au fost reţinute.

Miercuri, în România, preşedintele Macron a spus că este timpul ca Europa să reasigure Ucraina cu privire la ambiţiile sale europene."Suntem într-un moment în care trebuie să trimitem semnale politice clare, noi europenii, către Ucraina şi poporul ei, când acesta rezistă eroic", a spus preşedintele francez, fără a oferi detalii.

Kievul a criticat Franţa, Germania şi, într-o măsură mai mică, Italia, pentru sprijinul reţinut acordat Ucrainei, acuzându-le că au întârziat livrarea de arme şi că au pus propria lor prosperitate înaintea libertăţii şi securităţii Ucrainei.

Oleksii Arestovici, un consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski, a declarat săptămâna aceasta pentru ziarul german Bild că este îngrijorat că cei trei lideri vor face presiuni asupra Kievului să accepte un acord de pace favorabil preşedintelui rus Vladimir Putin."Vor spune că trebuie să punem capăt războiului care provoacă probleme alimentare şi probleme economice... că trebuie să-i salvăm faţa lui Putin", a spus el, referindu-se la declaraţiile preşedintelui Macron din această lună, conform cărora este vital ca liderul rus să nu fie umilit.

Răspunzând acestei îngrijorări, premierul Mario Draghi a declarat marţi că este important ca discuţiile de pace să înceapă cât mai curând posibil, dar a adăugat că acestea trebuie să fie "în condiţiile pe care Ucraina le consideră acceptabile".

Este de aşteptat ca preşedintele Ucrainei să pledeze pe lângă cei trei lideri pentru trimiterea de arme care să ajute armata să reziste presiunii exercitate de invadatorii ruşi.

Kievul a fost deosebit de critic cu privire la ajutorul militar al Germaniei, iar ambasadorul ucrainean la Berlin, Andrii Melnik, a declarat pentru postul german NTV că aşteaptă ca Olaf Scholz să trimită armamentul greu promis de mult timp, dar încă nelivrat.

Cancelarul Scholz a respins acuzaţiile că ar fi tărăgănat acordarea sprijinului militar atât de necesar. El a declarat că este unul din cei mai mari susţinători militari şi financiari ai Ucrainei şi că instruirea soldaţilor ucraineni pentru a folosi sistemele sofisticate de artilerie pe care le oferă cere timp.

„Cei trei muschetari. Președintele Macron, cancelarul Scholz, premierul Draghi vor vizita Kievul joi. Și ca d\"Artagnan, Președintele României Iohannis”, a scris Goncharenko, un parlamentar ucrainean pe Twitter.

Mai multe articole despre:
twitter iohannis germania franta italia ucraina