MENIU

Klaus Iohannis, impresionat de fenomenul Parsifal. "A fost un spectacol special!"

Seară emoţionantă pentru preşedintele Klaus Ioahnnis. Şeful statului a participat la repetiţia generală pentru tineri a operei „Parsifal“, dirijată de Christian Badea. 

A fost pentru prima dată când un președinte al României a participat la repetiția generală a unui spectacol cultural-muzical. La finalul reprezentației, președintele Klaus Iohannis s-a fotografiat cu elevi și studenți prezenți la spectacol și l-a felicitat pe dirijorul Christian Badea pentru „performanța extraordinară”.

„Am fost extrem de impresionat să întâlnesc în această seară, la reprezentația operei „Parsifal”, de la Ateneul Român, un public tânăr și entuziast, care a umplut sala. A fost un spectacol special, pus în scenă de maestrul Christian Badea și echipa sa deosebită, pe care i-am felicitat pentru performanța extraordinară. Mă bucur că generația tânără apreciază cultura de calitate și îmi doresc ca astfel de spectacole să fie și în continuare la fel de bine primite”, a declarat președintele României într-o postare pe Facebook făcută imediat după spectacol.

Christian Badea a dedicat repetiția generală elevilor și studenților.

„M-a bucurat prezența tinerilor, într-un număr atât de mare. S-a simțit energia lor pozitivă. Fenomenul Parsifal declanșează pasiuni rar întâlnite la București, în muzica clasică, ceea ce demonstrează actualitatea creației wagneriene. Tinerii răspund sincer acestei muzici pentru că legendele din „Lord of the Rings”, „Games of Thrones”, „Star Wars”, cu care ei sunt deja familiarizaţi, sunt inspirate din Parsifal și miturile lui Wagner. Astfel, în momentul în care ascultă şi văd Parsifal, au această imersiune în muzică, se identifică cu ea şi nu mai au nici un fel de inhibiţie.”, a declarat dirijorul român.

Fenomenul Parsifal a adunat pe scările Ateneului Român mult mai multe persoane decât capacitatea sălii. Toate locurile au fost ocupate cu o jumătate de oră înainte de începerea spectacolului și sute de oameni nu au mai putut să intre. De altfel, și spectacolele de vineri 7 octombrie și sâmbătă 8 octombrie vor avea loc cu casa închisă.

Spectacolele-fenomen Parsifal actul I de Richard Wagner sunt oferite de Fundația Română pentru Excelență în Muzică, în parteneriat cu Filarmonica «George Enescu» și Institutul Cultural Român și sunt apreciate a fi cel mai important eveniment cultural-muzical al anului. Sub bagheta lui Christian Badea se află soliștii invitați Ștefan Vinke (Parsifal), Eric Halfvarson (Gurnemanz), Petra Lang (Kundry), Bela Perencz (Amfortas), unii dintre cei mai mari interpreți wagnerieni din lume. Alături de ei se află orchestra și corul Filarmonicii „George Enescu”, Corul de Copii Radio, elevi de la Liceul Floria Capsali și la școala ArtMusic și cântăreții români Marius Boloș, Liviu Indricău, Iustinian Zetea și Sidonia Nica de la Opera Națională București, Ionuț Popescu și Adrian Dumitru de la Filarmonica „George Enescu”.

Mai multe articole despre:
video Klaus Iohannis Parsifal