MENIU

Klaus Iohannis a avut consultări cu partidele parlamentare, pe tema desemnării noului premier

Inquam Photos / George Calin

Viorica Dăncilă, europarlamentar de Teleorman și apropiată a lui Liviu Dragnea, este propunerea PSD-ALDE pentru preluarea șefiei Guvernului. În schimb, PNL şi USR au militat pentru alegeri anticipate, spunând că nu vor vota un guvern PSD. Pe de altă parte, PMP a venit cu două propuneri de premier: Siegfried Mureşan şi Eugen Tomac. Cei din UDMR au fost nehotărâţi: nu au luat o decizie privind susţinerea Vioricăi Dăncilă, întrucât nu o cunosc. Realitatea.net va reda live+text, declaraţiile şefului statului. 

UPDATE 16. 43 Preşedintele Klaus Iohannis va susţine o declaraţie de presă la 17.30, la Palatul Cotroceni, în care va anunţa ce decizie a luat în cazul desemnării premierului.

UPDATE 15.40 S-au încheiat şi negocierile cu UDMR. Kelemen Hunor a spus, la final, că Uniunea nu a luat o decizie cu privire la susţinerea Vioricăi Dăncilă, întrucât "nu o cunoaşte destul de bine".

UPDATE 15.25 Reprezentanţii UDMR au la această oră discuţii cu preşedintele.

UPDATE 14.50 . PMP a intrat la consultări. Din delegaţie face parte şi fostul preşedinte Traian Băsescu, cel care a şi susţinut declaraţii la Cotroceni, în care a subliniat proasta guvernare a PSD-ALDE.

"Un alt element este ca Guvernul a crescut datoria publica cu 2 miliarde de euro.  Bnaii pe care i-a dat Psd la pensii, ajutoare au fost mancati de inflatie si cresterea costului si vor continua sa fie diminiuati de inflatia. Nu se justifică menţinerea Guvernlui PSD-ALDE. Asa este PSD, desprins de realităţile europene. Daddy este elementul central al politicilor centrale ale Guvernului României. Am făcut două propuneri: una, pentru primul Guvern, si a doua pentru al doilea Guvern. Al doilea Guvern ar trece pentru a nu da posibilitatea preşedintelui să nu dizolve Parlamentul. Prima propunere este Sigfried Mureşan, care spre deosebire de doamna Dăncilă de la Videle, a fost negociator al bugetului Parlamentului European. Vorbeşte vreo patru limbi. Are susţinere in PPE, este purtător de cuvânt. Pentru al doilea Guvern, avem o altă propunere, Eugen Tomac". 

UPDATE 14.37 USR a ieşit de la consultări. Dan Barna, preşedintele USR, a susţinut ca soluţia sunt alegerile anticipate, dar şi un premier non-PSD. Florina Presadă, senator USR, a anunţat că nu există nimic notabil în cv-ul Vioricăi Dăncilă.

"Temerea noastra, a tututror, este ca Dancilă este de fapt o nouă unealta, paravan pentru interesele domnului Dragnea".

UPDATE 14.02 A intrat la consultări şi USR. Delegaţia USR este compusă din Dan Barna, Vlad Alexandrescu, Elek Levente, Ionuţ Moşteanu şi Florina Presadă.

Alături de şeful statului se află consilierul prezidenţial Laurenţiu Ştefan şi consilierul de stat Daniela Bârsan. USR va propune la consultările de la Palatul Cotroceni organizare de alegeri anticipate şi nu va avansa un nume de premier, anunţa marţi preşedintele partidului, Dan Barna. Înainte de delegaţia USR, preşedintele Klaus Iohannis a avut consultări cu PSD-ALDE şi cu PNL. Şeful statului urmează să se consulte cu PMP, UDMR şi cu delegaţia deputaţilor aparţinând minorităţilor naţionale.

UPDATE 13.58 Delegatia PNL a iesit de la consultari, iar Ludovic Orban a spus că cea mai bună soluţie sunt anticipatele

“Sunt convins ca presedintele este in fata unei decizii foarte dificile, este in fata a doua rele" , a declarat Ludovic Orban.

"I-am spus ca din punctul nostru de vedere anticipatele sunt cea mai buna solutie, a spus liderul liberal, argumentand ca optiunile populatie de stazi nu mai nicio legatura cu cele exprimate in alegerile trecut. Potrivit acestuia, liberalii i-au prezentat presedintelui pozitia PNL, aceea de a nu participa la nicio formula de guvernare in care este prezent PSD si de a vota impotriva oricarui guvern in care sunt si social-democratii.

UPDATE 13.00 Liberalii au ajuns la consultări. Delegaţia este formată din Ludovic Orban, Raluca Turcan, Robert Sighiartău, Vlad Nistor şi Iulian Dumitrescu.

UPDATE 12.30 După 30 de minute, PSD-ALDE au ieşit de la consultări, iar Liviu Dragnea a susţinut scurte declaraţii în care a precizat că sper ca preşedintele să o desemneze pe Viorca Dăncilă premier, întrucât nu ar exista motive întemeiate pentru un refuz. Şeful PSD a pusnctat că i-a vorbit preşedintelui despre calităţile umane ale Vioricăi Dăncilă:

"I-am prezentat presedintelui in mod oficial si direct propunerea noastra, in persoana doamnei Viorica Dancila i-am prezentat si procedura prin care a fost desemnata ca si propunere in cadrul PSD. Colegul nostru Daniel Chitoiu i-a informt pe presedinte ca azi dimineata ALDE in forul statutar a decis sa o sustina. I-am prezentat un tabel cu semnaturi de la parlamentarii PSD-ALDE care o sustin. Nu l-am lasat acolo, nici nu a dorit presedintele, dar ca sa il asiguram ca nu exista nicio problema in majoritatea parlamentara. I-am prezentat argumentele: experienta bogata in Parlamentul European si o relatie buna cu membrii Comisiei Europene, obiectivele si pregatirea serioasa pentru preluarea presedintiei Consiliului Uniunii Europene anul viitor, indicatorii macroeconomici importanti, nedepasirea deficitului, masurile sociale cu privire la salarii si pensii, masurile fiscale care sunt prevazute in programul de guvernare si de asemenea calitatile umane pe care le are Viorica Dancila o doamna neconflictuala, deschisa dialogului, relatii bune cu absolut toata lumea(...) Sperăm ca preşedintele să o accepte pe domana Viorica Dăncilă(...) Vom convoca sesiune extraordinară in Parlament, apo vor fi audiaţi miniştrii în comisii"."Viaţa bate filmul. Era incorect să nu vin chiar eu să prezint propunerea preşedintelui", a mai punctat Dragnea. 

"Preşedintele a spus că îşi doreşte de la viitorul guvern să fie respectat programul de guvernare, şi să nu fie înşelate aşteptările românilor" a mai spus Dragnea. 

UPDATE 12.00 Primii care au ajuns la Cotroceni au fost cei din PSD-ALDE. Din delegaţia PSD fac parte Liviu Dragnea, Paul Stănescu, Marian Neacşu, iar din cea a ALDE, Daniel Chiţoiu şi Graţiela Gavrilescu.

Programul consultărilor

12:00: Consultări cu partidele și formațiunile politice - Partidul Social Democrat (PSD) și Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE)

13:00: Consultări cu partidele și formațiunile politice - Partidul Naţional Liberal (PNL)

14:00: Consultări cu partidele și formațiunile politice - Uniunea Salvați România (USR)

14:30: Consultări cu partidele și formațiunile politice - Partidul Mișcarea Populară (PMP)

15:00: Consultări cu partidele și formațiunile politice - Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR)

15:30: Consultări cu partidele și formațiunile politice - Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale

Cine este Viorica Dăncilă, propunerea PSD pentru funcţia de premier

Preşedintele Iohannis a mai spus că această situaţie îl nemulţumeşte profund şi că vrea o procedură rapidă de desemnare a noului premier, astfel încât această nesiguranţă politică să nu degenereze în instabilitate politică. 

"Premierul Tudose mi-a înaintat demisia și am acceptat-o. Această situația în care s-a ajuns mă nemulțumește profund și mă îngrijorează. Iată că la un an de la alegeri avem deja două Guverne PSD eșuate. Vreau să avem o proecdura rapidă de desemnare a unui nou premier. Această nesiguranță politică nu trebuie să degenereze în instabilitate politică și vreau să previn posibile urmări economice negative ale acestei crize generate, iarăși, în interiorul PSD. L-am desemnat pe Mihai Fifor premier interimar. Am decis să convoc consultări cu partidele parlamentare pentru mâine (miercuri, n.r.). Voi trimite chiar acum invitațiile pentru consultări", a declarat Klaus Iohannis.

Viorica Dăncilă, apropiata lui Dragnea, propunerea oficială a PSD pentru funcția de premier