MENIU

Klaus Iohannis, dublă măsură în privința "penalilor". Rectorul acuzat de corupție, alături de președinte

Președintele Klaus Iohannis

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Mihnea Costoiu, miercuri, chiar cu o zi înainte ca rectorul Universității Politehnica să primească verdictul în dosarul "Baza Cutezătorii", în care este acuzat de fapte de corupție de procurorii DNA. În așteptarea deciziei de la Instanța Supremă, Costoiu a organizat un eveniment la care invitat de vază a fost șeful statului. Între timp, pronunțarea a fost amânată până la finalul lunii. În urmă cu mai mulți ani, Iohannis avea un discurs tranșant cu privire la persoanele cu funcții înalte din stat care au probleme penale, motiv pentru care a și fost amendat. 

În imaginile surprinse la evenimentul de miercuri se vede cum președintele Klaus Iohannis stă alături de rectorul Mihnea Costoiu permanent. Cei doi au inaugurat construcția Casei Francofoniei, din campusul Universității Politehnica București.

Cei doi s-au văzut chiar cu o zi înainte ca magistrații de la Înalta Curte să dea verdictul în primă instanță în dosarul Baza Cutezătorii, în care acesta este acuzat de procurorii DNA de fapte de corupție, săvârșite pe vremea când Costoiu era secretar de stat în Ministerul Educației. Anchetatorii au cerut în instanță o pedeapsă de până la 14 ani de închisoare pentru abuz în serviciu.

Participarea Lui Klaus Iohannis la evenimentul din campus este controversată având în vedere că în urmă cu mai mulți ani îi numea în public penali pe anumiți social-democrați anchetați de DNA.

"Din punctul meu de vedere, lucrurile se pot rezuma la putine cuvinte: niste penali, fac o incercare disperata să atace și să discrediteze Direcția Națională Anticoruptie și conducerea acestei direcții," afirma în 2018, referindu-se la  liderii PSD, în funte cu Liviu Dragnea. 

Pentru afirmațiile sale, președintele a fost amendat cu 2.000 de lei de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, însă, ulterior, instanța a anulat amendat primită de șeful statului.

Cu doi ani înainte, mai mulți oficiali, printre care Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și Victor Ponta, nu au fost invitați la parada de 1 Decembrie și nici la recepția de la Cotroceni pe motiv că erau anchetați penal.

 

Mai multe articole despre:
Klaus Iohannis Mihnea Costoiu penali universitate