MENIU

Klaus Iohannis despre proiectul de modificare a Legilor Siguranței: Nu le-am citit, nu le-am cenzurat

Președintele Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, marți, în prima conferință de presă pe care a susținut-o în ultimul an, că nu a citit și nu a cenzurat propunerile ce fac parte dintr-un proiect de modificare a Legilor Securității Naționale. Întrebat despre polemica și acuzațiile care au fost vehiculate după ce o variantă a proiectului a ajuns în presă, șeful statului a afirmat că nu a încercat să amenințe pe nimeni, ci doar să sublinieze faptul că nu i s-a părut normală amploarea pe care a căpătat-o disputa, în condițiile în care era vorba despre un draft într-o formă incipientă.

Șeful statului a fost întrebat dacă afirmația sa din data de 5 iunie, când a afirmat că ”Cineva, și știm cine, a considerat că este bine acum să le dea pe surse. Este o eroare majoră, fiindcă oamenii sunt îngrijorați. (…) Eronată este și scurgerea acestor prime forme către media” reprezintă o amenințare la adresa publicației care a difuzat informația, G4Media. 

"Cred că vă așteptați de la președintele României să știe puțin mai mult decât publicul general. Eu nu m-a referit nici la persoane sau la publicații. Am spus că e greșit ca în această fază foarte devreme a drafturilor să fie lumea agitată.

IOHANNIS: Îmi pare rău dacă v-ați simțit amenințați

La remarca G4Media legată de faptul că portalul de știri a fost singurul care a publicat proiectul și deci identificarea era directă, chiar fără a pomeni un nume, șeful statului a afirmat că declarația sa din 5 iunie nu s-a dorit a fi o amenințare.  

"Îmi pare rău că v-ați simțit amenințați cum nu cred că s-a simțit cineva amenințat care a lucrat pe aceste drafturi. Îmi mențin afirmația. Nu orice draft elaborat într-o zonă sensibilă înainte ca cei care lucrează pe ele să-și fi terminat treaba așa cum zice Constituția.

IOHANNIS DESPRE MODIFICĂRILE PROPUSE LEGILOR SIGURANȚEI: Nu le-am citit, nu le-am cenzurat

Președinetele Iohannis a fost întrebat și dacă se folosește de instituții de forță pentru a descoperi sursele de informare a unor publicații.

"Nu și știți bine că nu o fac. Declarația spune că cel care a dat în media aceste proiecte, nu a făcut niciun secret din aceste chestiuni. Nu-mi folosesc puterea pentru a inhiba media liberă, îmi folosesc puterea pentru a garanta libertatea presei."

Președintele a mai afirmat că proiectul a fost discutat de specialiști ai Președinției din Departamentul Securității "care au colaborat cu alți specialiști", dar că el  "Nu le-a citit, nu le-a cenzurat (propunerile -N.R.)".