MENIU

Klaus Iohannis, despre OBLIGAȚIA privind declarația pe propria răspundere. Ce vor face românii din 15 mai

strada coronavirus

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți ce se întâmplă cu declarația pe propria răspundere. Va mai fi sau nu obligatorie din 15 mai, după ridicarea stării de urgență și intrarea stării de alertă?

 

Klaus Iohannis a anunțat, marți, într-o declarație de presă, măsurile generale ce vor fi luate și trebuie respectate odată cu data de 15 mai.

Declarația pe propria răspundere NU va mai fi necesară în interiorul unei localități, în cazul în care nu este în carantină. Șeful statului avertizează însă că românii trebuie să aibă grijă cu relaxarea .i să fie luate toate măsurile de protecție, pentru că încă nu a fost depășit vârful epidemiei de coronavirus. 

„La ce se renunță? Ce înseamnă această relaxare pentru fiecare dintre noi? Se renunță la obligația de a sta acasă și se renunță la obligația unei declarații atunci când ne deplasăm în interiorul localității. Deci, atenție, putem să ne deplasăm în interiorul localității în care locuim fără să avem nevoie de declarație, fără să avem nevoie de acordul cuiva. Totuși, în interesul nostru și al celor pe care dorim să îi protejăm, nu trebuie să exagerăm, trebuie să renunțăm la deplasările la care se poate renunța fără prea mari sacrificii”, a precizat șeful statului.

În cazul deplasărilor în afara localității este necesară în continuare declarația pe propria răspundere, printre excepții fiind mersul la serviciu, la munci agricole sau în zonele metropolitane.

„Ce rămâne, totuși, obligatoriu este în continuare, în prima etapă, interzisă deplasarea în afara localității, sigur, cu excepții. Aceste excepții vor fi enumerate în decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență, sunt excepții naturale, de exemplu, cine merge la serviciu, merge; se poate merge în afara localității pentru muncile agricole; se poate ieși din localitate pentru sporturi individuale, de exemplu mersul cu bicicleta. Totuși, când ieșim din localitate este în continuare nevoie de o declarație, mai puțin în zonele metropolitane, unde, de exemplu, din comunele din jurul Bucureștiului foarte multă lume vine la serviciu în București și se întoarce. Pentru aceste deplasări, în interiorul zonei metropolitane, nu va nevoie de declarație. Dar dacă mergeți, de exemplu, din București într-un oraș din provincie, pentru a rezolva o problemă care se încadrează între excepții, aveți nevoie de o declarație scrisă”, a mai explicat președintele Klaus Iohannis.

VIDEO Iohannis: Din 15 mai nu e nevoie de declarație în interiorul localității, masca e obligatorie, nu e cazul să ne relaxăm