MENIU

Klaus Iohannis: Ambiția noastră este să fim cu un pas înaintea pandemiei în privința locurilor la ATI. Ce spune despre testare și carantină

Preşedintele Klaus Iohannis le-a mulțumit duminică medicilor pentru tot efortul depus în timpul pandemiei pentru a salva viețile pacienților, în actualele condiții dificile. Șeful statului a apreciat că măsurile de carantinare locală sau regională au avut efectul dorit, reducând numărul noilor infectări. În prezent ne aflăm pe un platou, dar nu trebuie să ne relaxăm în privința respectării măsurilor de protecție, a atras atenția Președintele, care a vizitat, alături de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Institutul Clinic Fundeni din București. 

”Numărul cazurilor Covid-19 se menține pe un platou, ceea ce confirmă că măsurile recomandate de experți și puse în aplicare de autorități au fost corecte. Numărul de decese provocate de acest virus necruțător este însă în continuare prea mare, la fel și presiunea pe secțiile ATI, care se menține la cote foarte ridicate. 

Un foarte bun exemplu de adaptare este ansamblul modular instalat în incinta Institutului Fundeni. Am ținut să vin astăzi aici pentru a le transmite medicilor că efortul lor este apreciat. Containerul este dotat cu toată aparatura necesară și are toate avizele necesare funcționării, fiind deservit de medici de la Institut, pe care îi felicit. 

Am vizitat și sistemul modular dedicat copiilor incluși în programul de oncologie. Acest centru cu paturi de spitalizare este rezultatul unei colaborări între spitalul public, ONG-uri și mediul privat. Iată câte lucruri se pot face printr-un parteneriat autentic!

Le mulțumesc tuturor celor care sprijină activitatea medicilor în aceste condiții grele de pandemie!”, a spus Iohannis.

Șeful statului a anunțat că planul de acțiuni privind secțiile ATI din țară va fi prezentat în curând de ministerul Sănătății și a apreciat că măsurile privind carantinarea locală sau regională au avut efectele dorite. Președintele a făcut însă apel la respectarea cu strictețe a măsurilor de protecție până când vaccinul anti-Covid va putea fi utilizat pe scară largă. 

”Am avut o discuție foarte consistentă cu colectivul medical și cu ministrul Sănătății, care mi-a prezentat rezultatul preliminar al anchetelor privind secțiile ATI din țară. Am discutat și măsurile propuse în planul de acțiuni care urmează să fie prezentat în curând. 

Deși sunt semne pozitive, mai avem încă mult de luptat împreună, noi toți, pentru a ține această pandemie sub control. Până la apariția vaccinului anti-Covid și la folosirea lui la scară națională, doar respectarea normelor sanitare și a măsurilor de restricții este eficientă pentru limitarea răspândirii virusului. Medicii fac tot posibilul pentru a salva cât mai multe viței, haideți să îi sprijinim fiecare dintre noi în acest efort uriaș pentru a proteja sănătatea întregii națiuni!”, a mai spus Iohannis. 

Despre suplimentarea paturilor din secțiile de Terapie Intensivă, Șeful statului a precizat că ”ambiția autorităților este de a fi cu un pas înaintea pandemiei”. Întrebat dacă se fac suficiente teste, Iohannis a spus că are încredere în experții de la INSP care stabilesc definițiile de caz. 

Din martie până acum, am dublat numărul de paturi de la ATI. Se vede că, din păcate, nu este însă suficient. În fiecare săptămână, prin efortul medicilor, al ministerului și al domnului ministru, se adaugă zeci de noi paturi ATI. Ambiția noastră este ca la acest capitol să fim cu un pas înaintea evoluției pandemiei. Rezultatele de până acum au dovedit că așa a fost.

Carantinarea este o măsură complexă de restricționare a circulației, în esență, care permite controlul răspândirii pandemiei într-o localitate. Avem deja, de câteva săptămâni, măsuri de carantinare luate și primele rezultate au început să apară: creșterea necontrolată a cazurilor a încetat. Este o măsură care și-a dovedit eficiența, însă problematică este nu măsura în sine, ci efectele economice. De aceea, experții recomandă, după o analiză atentă, unde se impune și unde nu se impune carantinarea. Cred că peste tot, într-un timp relativ scurt, de regulă două-trei săptămâni, lucrurile reintră într-o oarecare normalitate. În acest fel putem ține epidemia sub control, acționând local și regional pentru aceasta. 

Definiția cazului suspect este actualizată destul de des de INSP și cred că avem acolo cei mai buni specialiști. Sunt convins că așa cum descriu ei cazurile suspecte este corect”, a conchis Președintele.