MENIU

Klaus Iohannis a semnat decretul privind acreditarea ambasadorului României în Republica Portugheză

Klaus Iohannis a semnat decretul privind acreditarea ambasadorului României în Republica Portugheză

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marţi decretul privind acreditarea Danielei Anda Grigore Gîtman în calitate de ambasador al României în Republica Portugheză.

De asemenea, conform unui comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială, a fost semnat decretul privind trecerea în rezervă a generalului de brigadă - cu o stea Ferencz Daniel-Mihai din Ministerul Afacerilor Interne, la data de 25 aprilie. Ferencz Daniel-Mihai este inspectorul şef al Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa.

Au fost eliberaţi din funcţia de judecător, ca urmare a pensionării: Corega Adrian-Dumitru, de la Tribunalul Hunedoara, şi Ordog Lorand-Andras, de la Tribunalul Covasna.

Totodată, preşedintele a semnat decretele privind acordarea Drapelului de luptă Centrului 421 Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei "Locotenent Mihai Milea", precum şi Comandamentului Componentei Navale "Viceamiral Ioan Georgescu".

Pe 29 februarie, Ministerul Afacerilor Externe anunţa că preşedintele României a aprobat numirea Danielei Grigore Gîtman în funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar pentru Republica Portugheză. Aceasta a fost secretar de stat pentru afaceri europene în cadrul Centralei Ministerului Afacerilor Externe. Anterior, a fost secretar de stat pentru relaţii interinstituţionale (2020-2022), respectiv, secretar de stat pentru afaceri globale (2016-2017). În perioada 2009-2015, a fost ambasadorul României în Republica Cehă, iar în intervalul 2004-2008 a activat la Ambasada României în SUA, ca prim-colaborator şi, ulterior, ca însărcinat cu afaceri a.i.. În Centrala MAE a mai deţinut funcţia de director al Direcţiei Europa Occidentală şi Europa Centrală (2002-2004). Cunoaşte limbile engleză şi italiană.

În noiembrie 2023 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dispus încetarea procesului penal împotriva inculpaţilor din dosarul retrocedărilor ilegale de păduri de la Romsilva, pe motiv că faptele de care erau acuzaţi aceştia s-au prescris. În urma acestei decizii, condamnările aplicate de Curtea de Apel Braşov în iulie 2021 au fost anulate. Printre cei care au scăpat de pedepse s-a numărat şi Lorand Andras Ordog (judecător la Tribunalul Covasna) - 7 ani cu executare.

Ministerul Apărării: „Drone observate de militarii Bazei Aeriene 57 Mihail Kogălniceanu în apropierea aeroportului”

Mai multe articole despre:
klaus iohannis decret acreditare