MENIU

Klaus Iohannis a cheltuit în doar 6 luni bugetul pentru toate deplasările externe pe 2023

Klaus Iohannis a epuizat bugetul deplasărilor externe pe 2023 în doar jumătate de an. Foto: Profimedia

Klaus Iohannis demonstrează că ține cu orice preț să își păstreze „titlurile” neconvenționale de „primul turist al țării” sau „președintele plimbăreț”. Conform unei anchete de ultimă oră, Iohannis a cheltuit aproape toate fondurile alocate deplasărilor externe, în primele 6 luni ale anului.

Administrația Prezidențială se confruntă cu o premieră în ceea ce privește bugetul său, în timpul mandatului președintelui Klaus Iohannis: aproape întreaga sumă alocată pentru deplasările externe ale acestuia a fost cheltuită în mai puțin de jumătate de an.

Conform datelor financiare consultate de Europa Liberă, Administrația Prezidențială ia în considerare posibilitatea de a solicita Guvernului României o suplimentare a fondurilor destinate deplasărilor internaționale ale președintelui Klaus Iohannis.

Cheltuielile cu deplasările lui Iohannis, analizate de jurnaliști

În primele cinci luni ale acestui an, Administrația Prezidențială a utilizat aproape întreaga sumă alocată în bugetul anului 2023, înregistrând un record de cheltuieli comparativ cu ceilalți ani de mandat ai președintelui Klaus Iohannis - peste 25 de milioane de lei (aproximativ 5 milioane de euro).

Bugetul total alocat pentru anul 2023 se ridică la aproximativ 27 de milioane de lei.

Într-un răspuns dat pentru Europa Liberă, reprezentanții Administrației Prezidențiale au declarat că analizează posibilitatea de a solicita o rectificare bugetară guvernului pentru deplasările externe, ținând cont de activitatea de politică externă a președintelui. „Cheltuielile efectuate de Administrația Prezidențială în anul 2023 pentru deplasările externe sunt în concordanță cu agenda activităților de politică externă a Președintelui României, aferentă anului curent”, a transmis Administrația Prezidențială.

Încercarea jurnaliștilor de a afla informații suplimentare și sumele defalcate s-a lovit de un răspuns sec din partea Administrației Prezidențiale:

„Contractele pentru prestarea serviciilor de executare a zborurilor speciale sunt documente care conțin date și informații clasificate, în integralitate”, a transmis Administrația.

În primele cinci luni ale anului 2023, președintele Iohannis a avut 14 deplasări externe, călătorind în țări din Asia sau America Centrală, printre altele.

La începutul anului 2023, în bugetul Administrației Prezidențiale, estimările contabililor indicau un necesar de 27,19 milioane de lei (5,5 milioane de euro) pentru deplasările în străinătate.

Cu toate acestea, până la data de 31 mai 2023, adică în doar cinci luni, instituția a cheltuit deja peste 25 de milioane de lei, conform execuției bugetare publicate de Ministerul Finanțelor și consultată de Europa Liberă.

Există o discrepanță între suma raportată de Administrația Prezidențială în răspunsul furnizat și datele prezentate de Ministerul Finanțelor. În mod inexplicabil, suma comunicată de Administrație este de 23,2 milioane de lei, cu două milioane mai puțin decât cea înregistrată în documentele Ministerului Finanțelor.

Prin analizarea execuțiilor bugetare lună de lună, transmise de Administrația Prezidențială la Ministerul Finanțelor, putem face o estimare aproximativă a costului fiecărei deplasări în străinătate efectuate de președintele Klaus Iohannis și echipa sa.

De exemplu, în luna aprilie, cheltuielile pentru deplasările externe se ridicau la aproximativ 15 milioane de lei. Astfel, se poate deduce că în perioada 30 aprilie - 31 mai (până la următoarea fișă de execuție bugetară), Administrația a cheltuit 10 milioane de lei la acest capitol.

În luna mai, președintele României a avut două deplasări externe în Islanda și Marea Britanie, însă este puțin probabil ca acestea să fi costat zece milioane de lei.

Iohannis, despre costurile deplasărilor: „Există o legislaţie care spune exact ce se poate transmite şi legea nu poate fi încălcată”

Cel mai probabil, în luna mai s-au efectuat plăți și pentru deplasări anterioare. În aprilie, președintele a călătorit în Argentina, Chile și Brazilia, într-o călătorie care a durat peste o săptămână, iar în martie a vizitat Japonia.

Cum (nu) explică Iohannis costurile deplasărilor sale în străinătate

Pe data de 1 iunie, Klaus Iohannis a fost întrebat de ce nu sunt prezentate costurile deplasărilor sale în străinătate. Președintele a răspuns că Administraţia Prezidenţială este "foarte corectă şi transparentă", adăugând că există o legislaţie care spune "exact ce se poate transmite" şi legea nu poate fi încălcată.

"Administraţia Prezidenţială este foarte corectă şi transparentă şi chiar preşedintele, personal, răspunde tuturor întrebărilor şi nu cred că există un temei serios pentru a ne bănui de altceva. În rest, fiind Administraţia Prezidenţială, există o legislaţie specială, care spune colegilor exact ce se poate transmite şi ce nu se poate transmite şi chiar nu-mi imaginez că vreţi să încurajaţi pe cineva din Administraţia Prezidenţială să încalce legea. Cred că ar fi chiar culmea", a afirmat Iohannis.

Întrebat care este secretul de stat în ce priveşte preţul cazării şi al transportului, şeful statului a spus: "O să vă explice colegele şi colegii de la administraţie mai în detaliu".

Avionul lui Iohannis, un subiect care a stârnit reacții virulente

În martie, boardingpass.ro a publicat pe pagina de Facebook imagini cu aeronava închiriată de Administrația Prezidențială pentru a-l transporta pe președintele Klaus Iohannis în Japonia. Conform Președinției, șeful statului efectuează o vizită oficială în Japonia și Singapore în perioada 6-10 martie, accentul fiind pus pe teme economice și de investiții.

Cu acest avion, președintele țării a călătorit pe ruta București - Sibiu - Tokyo Haneda în 4-5 martie 2023.
Deoarece autonomia avionului este insuficientă pentru un zbor fără escală din Sibiu până în capitala Japoniei, piloții ai efectuat o oprire pentru realimentare în Baku (Azerbaidjan).
 
Durata zborului dintre București și Sibiu a fost de 31 de minute, cea a zborului dintre Sibiu și Baku a fost de două ore și 48 de minute, iar zborul dintre Baku si Tokyo a avut o durată de nouă ore”, scriu cei de la Boardingpass, într-o postare pe pagina de Facebook.
 
Reprezentanții Buletinului informativ din aviație au publicat, de asemenea, și o galerie foto după aterizarea aeronavei pe aeroportul Haneda din Tokyo.
 
După cum era de așteptat, postarea a înregistrat zeci de comentarii. Majoritatea românilor sunt indignați de luxul și opulența de care are parte președintele. Alții tratează situația cu ironie, făcând referire la vacanța din Egipt la Piramide, pasiunea șefului statului pentru golf sau schi.
 
Internauții s-au arătat deranjați, de asemenea, de faptul că aeronava cu care s-a dreplasat președintele a făcut și o escală la Sibiu ca să o ia pe Prima-doamnă, Carmen Iohannis. 

Administrația Prezidențială a prezentat primele explicații legate de avionul privat de lux cu care președintele Klaus Iohannis și soția s-au deplasat într-o vizita oficială în Asia. Potrivit instituției, problema de fond este că, din 2010, președinția nu mai are la dispoziție o aeronavă dedicată, iar compania Romavia a intrat în insolvență.

Administrația Prezidențială, prima reacție privind avionul de lux cu care președintele Iohannis a călătorit în Asia