MENIU

Kievul a băgat SPAIMA în Putin! Paradele militare de Ziua Victoriei, tot mai restrânse: în 20 de orașe, evenimentele au fost ANULATE

Paradă militară la Moscova/ Captură Youtube

Este stare de alertă în Moscova, cu doar câteva ore înainte de una dintre cele mai importante demonstrații de forță pentru Vladimir Putin! În peste 20 de orașe, paradele care trebuiau să marcheze Ziua Victoriei au fost anulate, oficial din rațiuni de securitate. Responsabilii se tem că dacă își vor scoate arsenalul la paradă, l-ar putea transforma în țintă sigură pentru Ucraineni. Mai ales că ultima săptămână a fost marcată de incidente, inclusiv un atac cu drone asupra Kremlinului, pentru care liderii ruși dau vina pe forțele Kiev. Totuși, în capitala Rusiei stă să înceapă o paradă grandioasă, iar Putin urmează să își susțină tradiționalul discurs. În contrapartidă, Ursula Von Der Leyen merge astăzi la Kiev.

Ultimele pregătiri pentru parada de la Moscova s-au terminat în urmă cu scurt timp iar demonstrația din Piața Roșie ar trebui să înceapă la ora 10, ora româniei. Un sfert de oră mai târziu, ar trebui să îl vedem și pe Vladimir Putin, care ar urma să își susțină și anul acesta discursul tradițional de Ziua Victoriei. Vom vedea o paradă militară uriașă, cu mii de soldați și tehnică militară impunătoare, mai ales dacă ne orientăm după imaginile de la repetițiile de acum două zile. Iată cum au arătat acestea.

Incidentele de securitate din ultima perioadă au cauzat o 'nervozitate fără precedent' și 'paranoia' în rândul autorităților din Moscova, relatează presa internațională. După atacul cu drone asupra Kremlinului, semnalul GPS în zonă ar fi fost bruiat. Vladimir Putin ar fi avut o întâlnire cu membrii consiliului de securitate, pentru a discuta pregătirile pentru apariția sa la paradă. În paralel, Ursula Vor der Leyen vizitează astăzi Kievul, unde victoria împotriva nazismului a fost sărbătorită cu o zi mai devreme. În orice caz, vizita transmite un semnal puternic pro-european, mai ales într-o zi atât de importantă pentru ruși.

Victoria trupelor sovietice împotriva nazismului a marcat, pe 8, respectiv 9 mai 1945, sfârșitul războiului pe Frontul de Răsărit, considerat cel mai sângeros teatru în cel de-al doilea Război Mondial. Luptele au durat 3 ani și 10 luni și se estimează că au dus la moartea a până la 34 de milioane de civili.

Acum, Rușii duc un război... diferit, deși folosesc aceleași pretexte. Au trecut 439 de zile de la începutul invaziei rusești în Ucraina. 

Tot astăzi se împlinesc 3365 de zile de la anexarea ilegală a Crimeei, care a declanșat războiul de lungă durată dintre cele două țări, în 2014.

Conform ultimelor rapoarte oficiale ale Organizației Națiunilor Unite, din 24 februarie 2022 și până acum, peste 8700 de civili și-au pierdut viața în timpul bombardamentelor din Ucraina. Dintre aceștia, peste 500 erau copii. Iar peste 14.600 de oameni au fost răniți ca urmare a confruntărilor armate. Iar numărătoarea continuă. 

Mai multe articole despre:
putin 9 mai ziua victoriei moscova parada rusia