MENIU

Kelemen Hunor, primele explicații despre declarațiile rasiste ale lui Viktor Orban - Decizia luată de Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor Foto: INQUAM/George Călin

Kelemen Hunor, președintele UDMR a dat primele explicații după declarațiile controversate ale premierului Ungariei - Viktor Orban în România. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat joi care este decizia coaliției de guvernare. 

Premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, a anunțat joi seară, ce a discutat cu liderul UDMR Kelemen Hunor după declarațiile controversate ale premierului Ungariei - Viktor Orban.

Nicolae Ciucă a precizat că Kelemen Hunor a dat explicații joi, în ședința coaliției.

Întrebat, joi, dacă Kelemen Hunor a dat explicaţii despre discursul lui Viktor Orban în fața coaliției, șeful PNL a confirmat.

Nicolae Ciucă a menționat că liderul UDMR nu a participat la eveniment și nici nu poate fi făcut responsabil de declaraţiile altei persoane. În concluzie, coaliția de guvernare este stabilă și funcționează, a mai spus Nicolae Ciucă.

„A fost vorba despre comentarii de nuanţă pe care le va explica personal (...) A reieşit foarte clar că nici dumnealui, nici UDMR nu se îndepărtează de la valorile şi principiile democratice euroatlantice. (...) 

Explicaţia ne permite să menţinem stabilitatea politică şi funcţionarea coaliţiei”, a răspuns premierul la întrebările jurnaliștilor.  

Premierul Ungariei Viktor Orban făcut declarații rasiste a spus, la Tuşnad, pe 28 iulie, că pentru încheierea războiului din Ucraina este nevoie de o nouă strategie a Occidentului și că discursul ruşilor trebuie luat în serios. 

De asemenea, Viktor Orban consideră că alimentarea cu arme moderne a Ucrainei nu va face decât să prelungească războiul, iar conflictul nu va fi încheiat decât în urma negocierilor ruso-americane. 

Totodată, Viktor Orban a mai declarat:  „Pentru că există o lume în care popoarele din Europa sunt amestecate cu cele din afara Europei. Aceasta este o lume de rasă mixtă. Şi avem un amestec de popoare din interiorul Europei: se mută, lucrează, se mută. (...) Suntem dispuşi să ne amestecăm unii cu alţii, dar nu vrem să devenim rasă mixtă”. 

Premierul ungar Viktor Orban va fi citat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a anunțat șeful CNCD, Asztalos Csaba. Decizia vine după sesizarea oficială făcută de deputatul PNL Alexandru Muraru despre discursul susținut de Orban la Băile Tușnad, la finalul lunii iulie.