MENIU

Kelemen Hunor, declaraţie tranşantă despre România

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că prin respingerea amendamentului la Legea nr. 215/2001 majoritatea română a respins dialogul cu minoritatea maghiară. "Este falsă afirmația potrivit căreia România ar fi o țară model în ceea ce privește rezolvarea situației minorităților", spune acesta.

Proiectul de lege, inițiat de UDMR, se referă la folosirea limbii materne în instituțiile publice în localitățile în care minoritățile reprezintă 10 la sută din populație și nu 20 la sută, cât este stabilit în prezent.

"Este falsă afirmația potrivit căreia România ar fi o țară model în ceea ce privește rezolvarea situației minorităților. Respingerea amendamentului la Legea administrației locale demonstrează clar acest lucru", a declarat Kelemen Hunor, miercuri, după ce comisiile reunite ale Parlamentului — juridică, de administrație publică și pentru drepturile omului — și apoi plenul Camerei Deputaților au respins proiectul de lege inițiat de UDMR.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, Kelemen Hunor a subliniat faptul că și în cazul Legii nr. 215/2001, la fel ca în cazul tuturor proiectelor de lege, UDMR a ales calea normalității, a democrației parlamentare.

Uniunea a propus un dialog întregii clase politice, tuturor partidelor parlamentare și reprezentanților tuturor minorităților naționale, prin care le-a solicitat să își prezinte opiniile cu privire la modificarea propusă și să caute o soluție de compromis pentru ca solicitările și cerințele legitime ale comunității maghiare din România să fie îndeplinite, iar pragul de folosire a limbii materne în instituțiile publice să fie redus de la 20 la 10 procente.

'Mesajul de astăzi este, însă, foarte clar și pentru UDMR și pentru membrii comunității maghiare: majoritatea română a respins dialogul", a mai spus președintele UDMR.