MENIU

Kelemen Hunor dă noi explicații în scandalul Viktor Orban - Cum trebuie văzute declarațiile extremiste ale premierului ungar

Kelemen Hunor și Viktor Orban, premierul Ungariei

Vicepremierul Kelemen Hunor, prșeedintele UDMR, a revenit cu explicații despre scandalul declarațiilor extremiste și rasiste ale premierului ungar - Viktor Orban de la Băile Tușnad.

„Pe mine puteți să mă judecați pentru ceva ce am zis sau am făcut eu, dar nu voi accepta să fiu eu tras la răspundere pentru declarațiile  altora. Asta am spus și în coaliție”, a transmis liderul UDMR - Kelemen Hunor, vicepremier, despre scandalul declarațiilor premierului Viktor Orban de la Băile Tușnad din 28 iulie, potrivit gandul.ro.

„Puteți pe mine să mă judecați, puteți să mă trageți la răspundere dacă nu am respectat programul de guvernare, dacă nu am respectat acordul de coaliție, dacă am lezat undeva interesele generale și particulare ale țării și pentru declarațiile mele, dar niciodată nu voi accepta să fiu eu tras la răspundere pentru declarațiile la altora, indiferent cine e acel om, că e Orban, că nu e Orban, nu contează, fiindcă nu se poate accepta așa ceva și nu pot accepta o grămadă de lucruri, să fac eu teste de loialitate. (...)

De ce sunt eu criticat? Că am luat apărarea lui Orban? Eu nu am luat apărarea lui Orban, eu am spus care este opinia mea și Orban, până la urmă, legat de textul acela, a rezolvat  lucrurile, a spus că da, a fost o greșeală, greșește și el. Este un text interpretabil, o propoziție interpretabilă. Așa e, același discurs l-a avut în America, mai puțin chestiune legată rasă.

Eu am spus în primul rând că trebuie orice discurs contextualizat. Nu poți să scoți o propoziție și să face o judecată, după aceea eu am spus un lucru și a fost opinia mea. Am spus că și Orban are calități și are defecte”, a mai explicat Kelemen Hunor, la Marius Tucă Show.

„Îl cunosc personal și pot să spun un singur lucru: poți să spui orice despre el, dar nu pot să spui că e rasist. Și asta a fost problema, că eu spunând acest lucru, am luat apărarea lui Orban. Da, eu cred în chestia asta că el nu este rasist. Am stat de vorbă de nenumărate ori cu el în 30 și ceva de ani și pot să spui multe lucruri despre el, dar pot să spui că ar fi rasist”, a precizat liderul UDMR.