MENIU

Kelemen Hunor: Coaliția e stabilă, nu sunt conflicte. Trebuie să funcționeze până în 2024 - Ce spune de Nicolae Ciucă la șefia PNL

Kelemen Hunor, președintele UDMR Foto: INQUAM/Octav Ganea

Kelemen Hunor, vicepremier și președintele UDMR, a comentat situația din tabăra liberalilor și cum va fi influențată stabilitatea coaliției de guvernare după ultimele mutări din conducerea PNL.

Kelemen Hunor susține că nu există conflicte în coaliția de guvernare, care funcționează foarte bine, după părerea sa. Liderul UDMR mai spune că schimbările din PNL ar fi fost necesare, pentru că „apar tensiuni atunci când premierul nu este și președinte de partid”.

„Va funcţiona coaliţia bine, coaliţia este stabilă, nu sunt conflicte în coaliţie. Sunt discuţii, vor fi discuţii, să nu aşteptaţi să ne vedeţi că stăm într-o cameră ecou şi auzim doar o singură voce. Nu, acolo sunt discuţii, sunt dezbateri şi e normal să fie aşa, că sunt trei forţe politice cu programe politice diferite, cu valori politice diferite şi, din acest punct de vedere, e normal să existe discuţii, dar în coaliţie nu există conflict şi este o coaliţie stabilă. (...) Nu vreau să arătăm cu degetul spre nimeni din coaliţie şi spre colegii noştri, fiindcă nu acolo sunt probleme. Probleme, dacă sunt, trebuie rezolvate în interiorul Partidului Naţional Liberal", a afirmat Kelemen Hunor, miercuri, la o televiziune de știri, potrivit Agerpres.

Liderul UDMR a adăugat că înţelegerea este ca această coaliţie să dureze până la sfârşitul mandatului, în 2024, şi că nimeni nu a ridicat problema renegocierii protocolului în privinţa rotaţiei premierului.
"Eu sunt permanent optimist şi de obicei optimismul meu dispare la un moment dat. În acest moment, nu am de ce să cred că nu va funcţiona până la sfârşitul mandatului. Este o coaliţie stabilă şi trebuie să funcţioneze. Avem nevoie de această coaliţie stabilă şi de o majoritate stabilă, pentru că vedeţi ce se întâmplă în jurul nostru, ce se întâmplă în imediata vecinătate a României, în Europa.

Niciunul dintre partenerii de coaliţie nu fuge de responsabilitate, dar soluţiile pot să fie diferite şi trebuie armonizate”, a menţionat preşedintele UDMR.

Despre schimbările din PNL, Kelemen Hunor a explicat că fostul lider al PNL Florin Cîţu nu a făcut o opoziţie în interiorul coaliţiei, ci "era o voce un pic diferită", ca "orice finanţist".

Despre alegerea lui Nicolae Ciucă în fruntea PNL, Kelemen Hunor a declarat că „nu pot eu să comentez ce face PNL, cum nu aş fi acceptat nici eu să comenteze alţii ce facem noi şi e absolut corect, colegial. Asta este decizia lor, noi respectăm decizia colegilor. O singură constatare pot să fac: s-a demonstrat din nou că în momentul în care premierul nu este aceeaşi persoană cu preşedintele de partid, apar tensiuni, conflicte, s-a demonstrat de nu ştiu câte ori în România - şi în Convenţia Democratică, şi mai târziu. Deci, asta este experienţa noastră comună”.