MENIU

Jurnalist: Putin a devenit paranoic, se teme că va fi otrăvit, la fel cum el și-a otrăvit adversarii

Președintele Vladimir Putin ar fi devenit din ce în ce mai paranoic de teamă să nu cadă pradă propriei rețete de eliminare a adversarilor, otrăvirea. De teamă, liderul rus s-a izolat și a înăsprit toate metodele de control, susține jurnalistul american Craig Copetas, care a obținut informațiile chiar de la surse din serviciile de spionaj.

Liderul de la Kremlin are oameni care îi gustă din mâncare înainte de masă, iar luna trecută și-ar fi schimbat întreg personalul de la Kremlin, adică 1.000 de oameni. „Spălătorese, secretare, bucătari – o întreagă garnitură nouă de oameni. Evaluarea comunității de informații este că Putin este speriat”, a scris Copetas într-un articol din publicația The Daily Beast. Sursele sale i-au spus că Vladimir Putin este speriat mai ales de ideea că ar putea fi otrăvit.

Întrebat de jurnalistul american despre posibilitatea ca liderul rus să fie eliminat, un veteran al Serviciilor franceze de Spionaj Extern a afirmat că o astfel de "operațiunea se află pe masa de lucru a oricărei agenții de informații”.

Otrăvirea, metoda preferată a serviciilor ruse

Fostul agent a apreciat că cea mai eficientă metodă ar fi otrava, iar din această perspectivă teama lui Putin nu este chiar nejustificată, pentru că el însuși și-ar fi eliminat adversari în acest mod. 

"Serviciile rusești sunt probabil singurele care mai folosesc otravă ca metodă predilectă de eliminare”, a afirmat specialistul, citând o listă lungă de rețete folosite de-a lungul timpului, de la cafeaua cu taliu din anii \"50 la cina cu dioxină servită lui Viktor Iuşcenko sau ceaiul cu noviciok, folosit în tentativa de eliminare a lui Alexei Navalnîi.

„Încercarea va fi din interiorul Kremlinului. Aceasta nu este o slujbă din exterior”, a spus el.

Cu o carieră jurnalistică ce se întinde pe aproape cinci decenii, jurnalistul  Craig Copetas a lucrat la mai multe publicații prestigioase și a fost corespondent în mai multe țări, contribuind la investigații jurnalistice de răsunet. La un moment dat a lucrat chiar în Moscova, iar în 1990 a fost chiar premiat de Școala de Jurnalism de la Universitatea New York pentru cele mai bune relatări despre Uniunea Sovietică.

 

Mai multe articole despre:
putin otravit putin paranoicn putin razboi