MENIU

Dan Andronic: ”Raportul de inventariere a documetelor Arhivei SIPA, secretizat ilegal!”

<p>Dan Andronic</p>

Jurnalistul Dan Andronic susține că raportul de inventariere a documentelor din cadrul arhivei SIPA a fost secretizat în mod ilegal. De asemenea, Adronic a mai declarat că întreg raportul a fost evaluat recent, când ministrul Raluca Prună a decis o nouă secretizare a acestuia.

"Raportul de inventariere a ridicat semne de întrebare. Membri ai comisiei au avut mari probleme în a finaliza raportul şi a-l preda. El a fost secretizat ilegal pentru că el conţine clar indiciile unor infracţiuni. Nu poţi secretiza un astfel de document. Mai mult, gradul de secretizare a fost schimbat. Pe vremea doamnei Prună, el a mai fost secretizat o dată, deci s-a luat la cunoştinţă de el încă o dată. ", a declarat Dan Andronic.

Andronic însă îl contrazice vehement pe fostul ministru Cătălin Predoiu, care a negat informaţiile potrivit cărora el ar fi cerut prima secretizare a raportului pe arhiva SIPA.

"Din informaţiile pe care le am eu, a fost predat ministrului Predoiu. El nu putea fi predat înainte de a fi semnat de toţi membri comisiei şi de a fi predat ministrului. Era o comisie înfiinţată printr-un ordin al ministrului", a conchis Andronic.

------------------------------------------------------------

Jurnaliștii Dan Andronic, Mirel Curea și Dan Tăpălagă vor fi audiați, miercuri, începând cu ora 10:30, la Comisia parlamentară de anchetă privind arhiva SIPA. Totuși, Dan Tăpălagă nu și-a confirmat încă prezența pentru ședința de miercuri.

"Sunt oameni care cunosc fenomenul, care au scris despre SIPA şi despre această arhivă şi care ar putea să ne dea o altă bază de anchetare în ceea ce priveşte persoanele cu funcţii publice care şi-au desfăşurat activitatea în această Direcţie, pentru că, altminteri, am constatat că foştii miniştri, foştii şefi din aparatul administrativ au o oarecare reţinere ca nu cumva să se înţeleagă că ar fi avut un interes deosebit sau ar fi avut vreo implicare în această chestiune. Ziariştii sunt ceva mai liberi din punctul ăsta de vedere, pentru că au făcut investigaţii din exterior, în numele dreptului la informare, şi pot să vină cu informaţii mult mai bine informate", a declarat preşedintele comisiei, senatorul PSD Şerban Nicolae, în urmă cu o săptămână, după ce a vizitat arhiva SIPA la sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelo, conform Agerpres.

Senatorul USR Mihai Goţiu a spus că nu este de acord cu audierea jurnaliştilor în Parlament, deoarece comisia ar putea valida informaţii despre arhiva SIPA care nu sunt verificate.

Mai multe articole despre:
dan andronic audiati mirel curea arhiva SIPA