MENIU

Judecătorul CCR Petre Lăzăroiu: Cum se pot îmbunătăți condițiile din penitenciare

E o tragedie ce se întâmplă în penitenciarele din România, sustine Petre Lăzăroiu, unul dintre judecătorii Curţii Constituţionale. Instituţia pe care o reprezint nu se poate sesiza din oficiu pentru ca numărul cazurilor în care deţinuţii sunt supuşi relelor tratamente să scadă, a mai declarat acesta in direct la Realitatea TV, la emisiunea Realitatea Românească. Insa o pot face alte instanţe din ţara noastră precum avocatul poporului, a mai precizat judecătorul. 

Petre Lăzăroiu, unul dintre judecătorii Curţii Constituţionale, a explicat la Realitatea TV ce se poate face pentru îmbunătățiea condițiilor din penitenciare. 

"Foarte multe tari, in sistemul lor constitutional au prevazut accesul direct la Curtea Constitutionala. Numitorul comun la toate, si la Germania, Austria, Polonia, Cehia, pana si Albania, Turcia, dupa ce epuizezi toate caile de atac, te duci la Curte. Romania in momentul de fata nu are asa ceva, e vorba de decizie politica", a spus Lăzăroiu.

"De pilda, Avocatul Poporului, are o lege de functionare si organizare. E specializat pe apararea drepturilor cetateanului. Spune clar in Constitutie, pe drepturile cetateanului, nu pe drepturile institutiilor, ale firmelor", a spus magistratul. 

Judecătorul a explicat cum pot fi rezolvate aceste probleme. 

"Ai primit o sesizare, o incalcare flagranta , a 2-a, a 3-a , a 4-a pe acest tipic. Sesizeaza Curtea. El nu e obligat pe chestia asta", a spus Lăzăroiu

În acest context, din cauza condiţiilor din penitenciare, multe persoane au reclamat România la CEDO. În urma acestor procese, statul plăteşte despăgubiri uriaşe deţinuţilor din cauză că le sunt încălcate drepturile, a precizat Lăzăroiu.

"Nu-mi spuneti ca este o tragedie. S-a adresat cineva, Avocatul Poporului, Curtii Constitutionale? Nu, deocamdata. Multe plangeri la CEDO sunt de la detinuti. Chiar si cei condamnati au dreptul la protectia vietii, sanatatii si demnitatii", a spus judecătorul.

Judecătorul a salutat însă reacţia ministrului Justiţiei care a luat atitudine cu privire la problemele din penitenciare.