MENIU

Joe Biden va prelungi Tratatul privind armele nucleare strategice cu Rusia. Președintele a cerut verificări de la serviciile secrete

Joe Biden dorește să prelungească tratatul de reducere a armelor nucleare strategice NEW START cu Rusia, a anunțat Casa Albă.

 

Noul preşedinte american, Joe Biden, doreşte prelungirea cu cinci ani a tratatului de limitare a armelor nucleare strategice NEW START încheiat între SUA şi Rusia, care expiră la începutul lui februarie, a anunţat joi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, citată de AFP.

În paralel, președintele american le-a solicitat serviciilor  de informaţii „o examinare generală” a recentului atac cibernetic imputat Moscovei, a eventualelor „ingerinţe” în alegeri, precum şi „a utilizării armelor chimice împotriva liderului opoziţiei, Aleksei Navalnîi”, a precizat Jen Psaki, potrivit Agerpres.

„Președintelui îi este foarte clar că Tratatul NEW START este în interesul securității naționale a Statelor Unite, și această prelungire este cu atât mai importantă cu cât relația cu Rusia este plină de contradicții în acest moment", a spus ea. „Este singurul tratat care constrânge forțele nucleare rusești și este un punct important al stabilității strategice între cele două țări”, a adăugat Psaki, potrivit CNN.

Candidatul desemnat de Biden pentru funcţia de secretar de stat, Antony Blinken, declarase marţi în Congres că noua administraţia de la Washington va încerca să prelungească termenul acestui tratat nuclear cheie care expiră la 5 februarie.

Washington Post scrie că Joe Biden va prelungi cu cinci ani tratatul pentru reducerea armelor nucleare strategice cu Rusia.

Chiar dacă Vladimir Putin nu a trimis încă un mesaj oficial noului lider de la Casa Albă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis într-un briefing de presă că Federația Rusă nu prevede o schimbare în relația SUA-Rusia.

„Nimic nu se va schimba pentru Rusia. Rusia va continua să trăiască exact așa cum a trăit sute de ani, căutând să aibă relații bune cu SUA”, a declarat Peskov jurnaliștilor, potrivit ABCNews.com.

Rusia a trimis deja o invitație publică noii administrații pentru a prelungi noul tratat pentru reducerea armelor strategice (NEW START) pentru cinci ani. Tratatul urmează să expire în februarie acest an. Negocierile cu Administrația Trump nu au avut succes.

Kremlinul a transmis deja miercuri că va saluta o prelungire a pactului ultimului tratat bilateral major de dezarmare nucleară între Rusia şi SUA.

„Considerăm că este posibilă prelungirea numai în forma în care a fost semnat acordul, fără nicio altă condiție”, potrivit Ministerului rus de Externe.

Fostul președinte american Donald Trump a propus introducerea Chinei în acordul privind armele, propunere considerată „nerealistă” de Kremlin la negocierile din toamna anului trecut. Tratatul bilateral ruso-american New START, încheiat în 2010, urmează să expire la 5 februarie 2021.

Tratatul limitează la 1.550 numărul focoaselor nucleare care pot fi deţinute de părţile semnatare şi la 700 numărul rachetelor nucleare şi al bombardierelor care pot fi desfăşurate, adică o reducere cu aproape 30% comparativ cu limita anterioară stabilită în 2002, potrivit Agerpres.