MENIU

Joe Biden a luat decizia - A semnat ORDINUL pentru a proteja dreptul la avort și contracepție al americancelor

Joe Biden, președintele SUA

Joe Biden a semnat vineri un ordin executiv pentru a proteja dreptul la avort al femeilor şi contracepţie după ce Curtea Supremă a anulat luna trecută verdictul Roe v Wade care legaliza dreptul la avort. Anunțul a fost făcut de președintele american într-o declarație la Casa Albă.

Președintele Joe Biden a semnat vineri ordinul executiv menit să protejeze drepturile la avort ale americancelor ca răspuns la decizia de referință a Curții Supreme de a anula Roe vs Wade.

Joe Biden a anunțat că ordinul va proteja accesul la avort și la contracepție, va proteja confidențialitatea pacientului și va înființa un grup operativ între agenții care vor folosi „toate instrumentele federale disponibile pentru a proteja accesul la îngrijirea sănătății reproductive”.

De asemenea, ordinul va crește eforturile de educație publică și va consolida securitatea și opțiunile legale disponibile pentru cei care caută și furnizează servicii de avort, potrivit unei fișe informative furnizate de Casa Albă.

Președintele Biden a prezentat un scenariu ipotetic, despre care crede că este mai probabil după decizia instanței.

„O pacientă vine într-o cameră de urgență în orice stat, se confruntă cu un avort spontan care îi pune viața în pericol, dar medicul va fi atât de îngrijorat că va fi incriminat pentru că a tratat-o, încât amână tratamentul pentru a suna avocatul spitalului. Care, la rândul său este îngrijorat că spitalul va fi penalizat dacă medicul oferă îngrijiri salvatoare”, a spus Biden, în conferința ținută la Casa Albă.

„Este scandalos. Nu-mi pasă care este poziția acestuia, este scandaloasă și periculoasă", a mai spus Biden.

La prezentarea anunțului semnării ordinului, alături de Joe Biden au fost și vicepreședintele Kamala Harris și secretarul pentru sănătate Xavier Becerra.

Ordinul executiv va permite ca secretarul pe sănătate Becerra să ia măsuri pentru a asigura accesul la avort, inclusiv avortul cu medicamente aprobat de FDA și accesul extins „la gama completă de servicii de sănătate a reproducerii”, potrivit unei fișe informative a administrației distribuite CNN.

Aceste servicii includ „contracepția de urgență și contracepția reversibilă cu acțiune prelungită, cum ar fi dispozitivele intrauterine (DIU),” se arată în fișa informativă pusă la dispoziția presei.