MENIU

Jocuri de putere | Șeful Gărzii de Mediu, dezvăluiri despre profiturile uriașe ale structurilor de crimă organizată care aduc gunoaie în România

România, destinație ”de vis” pentru mafia gunoaielor

Comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Berceanu, a vorbit joi, în emisiunea ”Jocuri de putere” de la Realitatea Plus, despre structurile de crimă organizată care introduc în țara noastră cantități tot mai mari de deșeuri. Acesta a anunțat că se vor face investiții majore pentru dotări moderne, necesare depistării gunoaielor transportate în containere. 

”Se încearcă foarte mult introducerea deșeurilor prin punctele vamale, astăzi la prânz prin unul, mâine prin altul. Sunt structuri de crimă organizată care, sub o formă sau altă, produc profit prin neutralizarea deșeurilor în Europa de Est și România. 
Dacă prețul este 250 de euro, aici este de 30,40, 50 de euro. Dacă vorbim de a arunca deșeurile pe un câmp, costurile sunt și mai mici. 
Sunt grupări care nu au frontiere, pur și simplu se împarte profitul. 
Ce facem noi este să verificăm fiecare container care intră în țară, a dispărut noțiunea de sondaj. De multe ori, ce scrie pe hârtie nu corespunde cu ce e în container, ce e în documente e diferit față de ce e în încărcătură sau merg către firme din România care le-ar importa, dar descoperim că firma respectivă nu are nici structura, nici utilaje care să le neutralizeze. În aceste cazuri se deschid cercetări penale. 
Există și români implicați în acest rețele. Probabil și în afară sunt români care adună aceste deșeuri”, a declarat Berceanu.

Acesta a precizat că pentru astfel de acțiuni sunt necesare dotări moderne, care în prezent lipsesc. 

Vestea bună, a anunțat Berceanu, este că ”ministerul a conștientizat această presiune” și se vor face investiții de zeci de milioane de euro în dotări. 

Într-o conferință de presă, șeful Gărzii de Mediu a declarat că structurile de crimă organizată fac presiuni pe punctele vamale din țara noastră pentru a introduce cantităţi tot mai mari de deşeuri, în condiţiile în care în Europa s-au epuizat capacităţile de stocare şi China nu mai este o poartă deschisă în acest sens. Berceanu a recunoscut că România a devenit "o destinație de vis" pentru mafia internațională a deșeurilor și din cauză că legislația de mediu este învechită, lacunară și permisivă. Mai multe detalii despre acest subiect sunt disponibile AICI.