MENIU

Jocuri de putere | Octavian Jurma: Avem în mod cert o subestimare a numărului de decese și de cazuri Covid-19

Date îngrijorătoare despre pandemie

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma a declarat miercuri seară, în emisiunea ”Jocuri de putere” de la Realitatea Plus, că numărul deceselor Covid-19 este cu siguranță subestimat. Acesta a prezentat date care dovedesc că mortalitatea în timpul pandemiei a fost mult mai ridicată decât media anilor precedenți. 

”Avem o certitudine că numărul deceselor din 2020 a fost mult mai mare decât numărul raportat de decese datorate Covid, cu aproape 50%. În noiembrie am avut 13.568 de decese în exces față de media celor 9 ani precedenți, dintre care doar 4.363 au fost atribuite Covid, o diferență de aproape 9.000. În decembrie, situația este similară, un exces de 12.737 de decese față de media celor 9 ani precedenți, dintre care doar 4.436 au fost atribuite Covid. În total, rezultă, doar în aceste două luni, 15.000 de decese în exces, care nu sunt atribuite Covid, ci trebuie văzute și investigate. Deci avem în mod cert o subestimare a numărului de decese și de cazuri. Măsurile care s-au luat pe baza acestor numere au fost suboptimale. 
Nu se poate pune problema că pandemia la noi a evoluat mult mai bine ca în ale părți. 

STS raporteaza niște numere, nu le modifică. Sunt niște erori care au apărut, nu e nevoie să o politizăm, dar decesele sunt o problemă care trebuie rezolvată, pentru că pe baza acestor numere se iau decizii inclusiv politice, cum ar fi carantina sau alte măsuri. Dacă numărul deceselor este mai mare decât ne așteptăm, dacă pandemia este mai gravă decât ni se spune, atunci are sens să ne vaccinăm”, a declarat Jurma.

Cercetătorul a subliniat că, în contextul în care liderii politici nu doresc cu adevărat rezolvarea pandemiei, ci relaxarea, situația nu poate fi rezolvată doar de medici. În plus, acesta a adăugat că, potrivit datelor, este evident că o parte din decesele persoanelor care nu au fost confirmate oficial cu Covid au fost cauzate tot de această boală. Datele trebuie luate în serios pentru că pe baza lor se iau măsurile pentru combaterea pandemiei, a avertizat medicul.

”Trebuie să recunoaștem că nu avem niciun partid care să susțină rezolvarea pandemiei, toate vor relaxare, e doar o competiție între care oferă mai multă relaxare. Această comunicare care inhibă dorința omului de a limita pandemia inhibă automat și dorința de vaccinare. După luni în care am minimizat pericolul pandemiei și rolul medicilor, acum vrem să ne rezolve problemele și să vaccineze populația, lucru care este dificil dacă refuzăm măsurile de restricții. Am avut cele mai relaxate măsuri din UE. Dacă românii se plâng, ce să mai vorbim de bieții britanici, portughezi sau alte nații?! 

Față de media celor nouă ani care au precedat 2020, au murit mai mulți oameni, în medie. În România, rareori se înregistrează mai mult de 30.000 de decese pe lună și avem un exces de 45.000 în decembrie. E un număr foarte mare de decese care se poate explica doar prin prezența pandemiei.

O parte din morții din pandemie se datorează și faptului că oamenii, din cauza fricii sau a altor motive, nu au acces la anumite servicii medicale, dar este absolut sigur că o parte din cei care nu au fost confirmați cu Covid au murit tot datorită bolii Covid. Faptul că cineva nu a fost diagnosticat nu înseamnă că nu a murit de această boală. Trebuie să luăm în serios pandemia și să încetăm politizarea situației”, a conchis Jurma.