MENIU

Jocuri de putere, cu Oreste Teodorescu: Ce reacții ar trebui să aibă România în jocul instabil de putere global?

Jocuri de putere, cu Oreste Teodorescu: Ce reacții ar trebui să aibă România în jocul instabil de putere global?

Pe măsură ce tensiunile dintre SUA și China se adâncesc, Europa se vede nevoită să-și reconsidere atât relațiile diplomatice, cât și politicile de apărare. NATO a avertizat Occidentul că ascensiunea economică și militară a Beijingului au schimbat deja raporturile de forță pe scena internațională. Secretarul general al Alianței Nord Atlantice, Jens Stoltenberg, a făcut apel la rezolvarea tuturor animozităților dintre UE și SUA, considerând că doar împreună vom putea contrabalansa ofensiva Chinei, care foarte curând va deveni prima putere mondială.

Când SUA încearcă să se pună înainte de toţi şi de toate în lupta pentru do­minaţie într-o nouă ordine mondială, iar China îşi extinde energic influenţa politică, economică şi tehnologică, Uniunea Europeană, departe de a fi o putere globală, este împinsă spre capcana alegerii între cele două tabere. Pandemia grăbeşte această alegere, iar valorile democrate ale Americii puse în balanţă cu valorile şi căile autoritare ale Chinei obligă Europa la o decizie înțeleaptă și cu repercusiuni pe termen lung.

Ce vor decide Berlinul, Bruxelles-ul, cum va juca Federația Rusă și ce reacții ar trebui să aibă România în acest instabil joc de putere global vom afla de la Cristian Diaconescu, Gen Grumaz, profesor Ștefan Ciochinaru și Mihai Rusu, de la München.

 

Mai multe articole despre:
oreste teodorescu jocuri de putere