MENIU

Jean-Claude JUNCKER, "SOLUŢIA IMORALĂ" europeană. OPINIE

Parlamentul European va vota o moţiune de cenzură depusă împotriva proaspătului şef al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. După ce anunţase că va lupta cu evaziunea europeană, un scandal enorm îl arată ca pe unul dintre pilonii evaziune puse la cale de Luxemburg şi pe vremea când Juncker era premier.

Parlamentul European îl va sprijini cel mai probabil mâine, joi 27 noiembrie, pe Juncker după ce acesta a fost contestat cu o moţiune de cenzură. Social-democraţii şi popularii şi-au anunţat sprijinul. O analiză a scandalului de pe VOXPUBLICA:

Preşedintele Comisiei Europene este subiectul unei moţiuni de cenzură în Parlamentul European (PE). Juncker era premier al Luxemburgului pe cînd acest stat făcea “trafic de evaziune” cu marile companii – practic erau negociate condiţii de evaziune pentru  mari corporaţii europene sau americane. Cum era previzibil, grupurile social democrat şi popular şi-au anunţat deja susţinerea, deci e greu de crezut că va avea măcar emoţii. Votul are loc mâine, joi, 27 noiembrie. Sînt nişte chestiuni esenţiale de reţinut.

1. Motivul moţiunii a fost foarte serios. Noile dezvăluiri în scandalul evaziunii la nivel UE sînt cu adevărat puncte serioase de dezbatere politică. (le aveţi aici). Erau şi motive grele de eliminare pur şi simplu a lui Juncker încă de cînd i-a apărut numele pe lista de propuneri la preşedinţia Comisiei.  Dar PE n-are probleme să se prezinte ca o mare coaliţie “centristă” pro-evaziune pro-dublă-măsură care se ascunde după spectacolul răilor extremişti UKIP sau Frontul Naţional. Nu există discuţie, astfel de formaţiuni strîng dubioşii xenofobi ai vestului, dar asta nu înseamnă că Juncker are ce căuta în fruntea Comisiei.Extremiştii de dreapta au ajuns astfel varianta comodă de refuz al unei discuţii extrem de importante. Ăia-s nebuni, deci nu vorbim despre cum am ajuns la cea mai proastă soluţie noi, centriştii populari şi socialdemocraţii.


CITIŢI ÎNTREAGA ANALIZĂ PE VOXPUBLICA.RO

2. Stînga Unită Europeană nu a reuşit din păcate să strîngă semnăturile pentru o moţiune împootriva lui Juncker. Dar efectul invers a fost folosit în celebra schemă a “echivalării extremelor” – punerea la grămadă a stîngii cu arătările ukipiene. Presa vestică nu a căzut total în capcană, au fost multe critici la adresa lui Juncker – lucru care scoate în evidenţă şi mai mult ipocrizia blocului politic aflat la putere.

3. Surse euractiv (vedeţi linkul de mai sus) spun că dezvăluirile LuxLeaks erau pregătite de şase luni. Din păcate au fost publicate prea tîrziu pentru a-l pune pe Juncker cu adevărat într-o situaţie dificilă.

4. Luxemburgul a avut o întreagă strategie de atragere a evazioniştilor, a negociat evaziunea practic. Iar un înalt oficial a avut tupeul să se apere după “LUXleaks” spunînd că aceasta face parte din cultura luxemburgheză. Cît timp în UE (doar mai avem şi Irlanda, şi Olanda) vor fi lăsate netaxate marile companii, evident că următoarea opţiune va fi taxarea muncii, birocratizarea şi privatizarea “şansei egale”, restrîngerea drepturilor şi serviciilor publice. Respingerea marii evaziuni pare un pas timid, dar iată că a ajuns un pas uriaş imposibil de acceptat – politicienii nu vor să se pună cu mari angajatori şi mari investitori, preferă să ţină în siguranţă secretul pe care-l ştim toţi. Marii lideri politici europeni nu par a mai avea vreo limită în apărarea marilor peşti.

Text de Costi Rogozanu