MENIU

Jean-Claude Juncker: Am fost asigurat că statul de drept nu e afectat, locul României e în Schengen

Dancila si Juncker, conferință de presă comună

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, are încredere că statul de drept nu este în pericol în România şi spune că a primit asigurări din partea premierului Viorica Dăncă în acest sens. Declaraţia a fost făcută în conferinţa de presă ce a urmat întâlnirii pe care cei doi au avut-o la Bruxelles. În acest context, a afirmat Juncker, România nu mai trebuie amânată cu aderarea la spaţiul Schengen.

Şeful CE a reafimat că mecanismul de cooperare şi verificare (MCV), din cauza căruia România şi Bulgaria sunt ţinute în afara spaţului Schengen, trebuie încheiat în mandatul actualei Comisii. "Locul României este clar în spaţiul Schengen, nu mai este niciun motiv să mai evităm Romania din cauza unor ambiţii la nivel european", a spus acesta.

"Totul merge bine, cu excepţia faptului că, uneori, putem avea impresia că unele medii politice româneşti vor să-şi ia libertăţi în raport cu aplicarea strictă şi severă a legii(...) Am discutat despre problemele din justiţie, la modul foarte amical, şi i-am spus doamnei prim-ministru că ar trebui ca în anumite zone din România să nu se dea impresia că statul de drept ar fi pus sub semnul ameninţării. I-am spus că am mare incredere în sistemul judiciar din România. Evident că nu sunt neapărat îngrijorat de această situaţie, ştiu că şi preşedintele Klaus Iohannis se ocupă şi el şi ştiu că doamna premier este şi ea o apărătoare a statului de drept", a afirmat preşedintele CE.

La aceeaşi întrebare, Viorica Dăncilă a răspuns şi ea că '"lupta împotriva corupţiei trebuie să continue şi i-am spus preşedintelui Juncker că atunci când există o îndoială, să discutăm punctual, să nu lăsam lucrurile la modul general, este benefic pentru ambele părţi."

Întrebată punctual, de un jurnalist britanic, despre soarta procurorului-şef al DNA, Viorica Dăncilă a afirmat că aşteaptă decizia ministrului Justiţiei şi e convinsă că nu va fi influenţată de factorul politic.  

"Cred că Justiţia trebuie să fie independentă, să vedem raportul lui Tudorel Toader, eu nu pot să vă spun ce se va întâmpla mâine (joi - n.r.), când va veni cu raportul (privind activitatea şefei DNA) în faţa opiniei publice, trebuie lăsat să-şi facă treaba şi nu trebuie să intervenim asupra actuului de justiţie. Iar faptul că nimeni nu intervine este un lucru bun," a afirmat Viorica Dăncilă.