MENIU

Japonia anunță că 5 rachete balistice chineze au căzut în zona economică exclusivă a țării

Ministrul japonez al Apărării anunță că 5 rachete balistice chineze au căzut în zona economică exclusivă a țării. Mai mult, 4 dintre rachete ar fi putut trece prin spațiul aerian al Taiwanului. Incidentele au loc pe fondul tensinonării relațiilor SUA - China, legate de viitorul Taiwanului.

La o zi după plecarea președintelului Camerei Reprezentanților din SUA din Taiwan, China a demarat exerciții militare cu muniție reală, iar joi a lansat 11 rachete balistice în apele din nord-estul și sud-vestul Taiwanului, pentru prima dată după 1996, potrivit AFP.

Ministerul japonez al Apărării a anunțat că 5 dintre acestea par a fi căzut în zona economică exclusivă japoneză, care se întinde la 270 de mile marine de limitele apelor teritoriale. 4 dintre rachete ar fi putut trece chiar prin spațiul aerian al Taiwanului, potrivit oficialilor de la Tokyo, potrivit Bloomberg.

Ministerul japonez al Apărării, a condamnat exercițiile: “Să ai cinci rachete chineze în zona economică exclusivă este o premieră. Am protestat puternic prin intermediul canalelor diplomatice cu privire la acest eveniment”.

Oficialii de la Taipei n-au oferit un punct de vedere, iar purtătorul de cuvânt al Pentagonului a refuzat să comenteze. Dacă informația se confirmă, ar fi pentru prima dată când China lansează rachete deasupra Taiwanului, într-un gest fără precedent de escaladare a tensiunilor, mai scrie Bloomberg.