MENIU

Jaful de aproape 7 miliarde de dolari de la Roșia Montană: România putea să evite despăgubirile, Iohannis și Ponta au tăcut

Jaful de aproape 7 miliarde de dolari de la Roșia Montană

O anchetă devastatoare arată că președintele Klaus Iohannis știa tot despre Roșia Montană. Acesta putea să rezolve întreaga situație, dar a refuzat să ia măsuri. 

Acum, România trebuie să plătească 6.7 miliarde de dolari despăgubiri către compania canadiana Gabriel Resources pentru că a blocat dezvoltarea proiectului care a început în 1997, când guvernul condus de Victor Ciorbea a fost de acord cu investiția firmei canadiene. Licența de exploatare a fost obținută în 1999, iar de atunci a fost prelungită de mai multe ori.

În luna august a anului 2013 guvernul Ponta a adoptat un proiect de lege privind exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană. Acesta nu a trecut de Parlament, iar detaliile negociate de guvern și canadieni nu s-au materializat. Votul împotriva modificărilor legislative cerute de Gabriel Resources a venit în urma unor proteste uriașe la nivel național.

Judecătoarea care nu știa de victimele de la 2 Mai are probleme cu legea. Tatăl fetei ucise: „Familia Pascu trage sforile, cred că judecătoarea e manipulată din umbră”

În luna ianuarie a anului 2015, compania Gabriel Resources a trimis o scrisoare oficială către președintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta. Canadienii au cerut soluționarea pe cale amiabilă a problemelor legate de autorizarea exploataței, dar un răspuns de la guvern și președinte nu a venit.

La opt ani distanță de la acel moment, Klaus Iohannis susține că nu știa în problema de la Roșia Montană.

Lui Victor Ponta la Guvern i-a urmat Dacian Cioloș, care în ultima zi de mandat a depus dosarul de înscriere a sitului istoric în patrimoniul UNESCO. Premierul tehnocrat a fost un susținător al protestelor pe marginea scandalului privind exploatarea aurului cu ajutorul cianurii.

Florin Dumitrescu a dat cărțile pe față despre plecarea sa de la „Chefi la Cuțite”. Problemele se țin lanț: are două procese pe rol din partea avocaților

După ce a ieșit la iveală despăgubirile uriașe pe care România trebuie să le plătească, Cioloș atacă PSD și pe Victor Ponta în rafală. El susține că din cauza lui Ponta și acțiunilor întreprinse de guvernul său s-a ajuns în această situație.

„Numele lui Ponta e citat de 160 și ceva de ori în motivația celor de la Gold Corporation care au depus solicitarea de despăgubiri, numele meu nu e niciodată. Cererea de despăgubire a fost depusă în primăvara lui 2015, eu am ajuns la Guvern în toamna lui 2015. În 2011, guvernul condus de Ponta a promis avizele necesare pentru exploatarea cu cianuri în zonă împotriva legilor din România”, a declarat Dacian Cioloș.

Potrivit celor mai recente informații, un verdict de la Tribunalul de Arbitraj din Statele Unite ale Americii ar urma să vină pe 12 martie. 

Mesajul lui Klaus Iohannis la împlinrea a doi ani de război în Ucraina. Ce a spus șeful statului în timpul unui eveniment